+36 70 374 8685 | kapcsolat@eltetoero.hu
Asset 5

Éltető Erő blog

Éltető Élet blog | Intuíció és logika

Intuíció és logika – az örök ellentmondás feloldása

Intuíció és logika – az örök ellentmondás feloldása

Ellentmondásnak tűnő kapcsolat, mégis az intuíció és a logika egyensúlyban tartása tesz bennünket életképessé. Ez az, ami éltető erővel tölt fel bennünket. A kérdés az, hogy mikor hagyatkozzunk az intuíciónk követésére és mikor a logikus gondolkodásunkra, hogy jó döntéseket hozzunk. Nézzünk példákat, hogyan ér össze és stabilizál bennünket az intuíció és logika a döntéseinkben, a céljaink meghatározásában, a változások idején.

"A logikus gondolkodás állapotára szükségünk van, amikor elemezzük, felmérjük a helyzetünket.”

Az intuíció, a megérzésünket táplálja a kreativitásunkat, az ötleteinket. „Hirtelen jött” gondolatok mentenek bennünket nehéz helyzetekben – jó esetben elismerjük, hogy nem volt stratégiánk a helyzet megoldására. A logikus gondolkodás állapotára szükségünk van, amikor elemezzük, felmérjük a helyzetünket. Szükséges akkor is, amikor napról napra végezzük a dolgunkat, rendszerbe szervezzük az időnket, pénzünket, erőforrásainkat, azt, ahogyan a tudásunkat alkalmazzuk – vagyis a földi életünk szükségszerű velejáróit. Az életmódunk, a kapcsolataink tükröt tartanak számunkra és megmutatják, kik vagyunk.

"… az észszerűen – logikusan – tervezett lépéseinkbe beleszőjük a megérzéseinket – intuitívan hagyjuk a történetet kifejlődni ..."

Az Intuíció és Logika közötti egyensúly tartása a feladatunk valójában. A probléma lényege soha nem a másik emberben, egy általunk „kialakult” minősítést kapott helyzetben van. Sokkal inkább abban, hogy nem azon a szinten kezeljük a problémát, ahol valóban van. A problémák megoldásában az segít igazán, ha az észszerűen – logikusan – tervezett lépéseinkbe beleszőjük a megérzéseinket – intuitívan hagyjuk a történetet kifejlődni. Hagyunk egy kis sodrást, miközben az irányt sem tévesztjük szem elől.

„… pontosan érezzük, hogy mire vagyunk képesek…”

A céljaink megfogalmazása és teljesítése az Intuíció és Logika elvén a valóság talaján tart bennünket. Egyszerűen azért, mert pontosan érezzük, hogy mire vagyunk képesek – ám a logika ezt felül vagy alul bírálja és mi a logikának hiszünk. Egyenes út vezet a csalódottság állapotába, holott csak egy percet kellene még adnunk magunknak és megnyugvásunkat jelentő döntést hoznánk…

„Tudjuk, mi az, amit NEM változtathatunk meg…”

A változások idején sincs más választásunk, mint az ösztöneink és a tudatos elménk közötti összhang megteremtése. Ösztönösen tudjuk, mi a fontos nekünk és a környezetünkben élőknek. Tudjuk, mi az, amit NEM változtathatunk meg és ahhoz onnantól kezdve nem nyúlunk. Az lesz a mi iránytűnk, amit követünk, hiszen nem tudjuk előre mivel kell megbirkóznunk. A tudatosságunkra ekkor van szükség: tartani magunkat ahhoz, ami bennünk stabil és mozdíthatatlan az adott pillanatban. Az Intuíció és Logika dinamikus egyensúlyban tartása segít számunkra, hogy fejlődjünk. A változás bekövetkezik és idővel egy új rendszert szervezhetünk az új helyzet köré – a logikánk segítségével.

„Nem a könyvekből fogjuk megtudni, mit kell tennünk egy adott helyzetben, hanem magunkban kell kiérlelni a megoldást, a megoldáshoz vezető utat.”

Az Intuíció és Logika lehetőségeit gyakorlás által tapasztalhatjuk meg. Nincs elmélete, csak gyakorlata. Nem a könyvekből fogjuk megtudni, mit kell tennünk egy adott helyzetben, hanem magunkban kell kiérlelni a megoldást, a megoldáshoz vezető utat. Bátorság kell hozzá és bizalom az életben, leginkább önmagunkban.A gyakorlás alapvetően egyedi út. A kezdetekben – és később időről időre – mégis szükség van valakire, aki kísér bennünket, akivel a tapasztalatainkat megoszthatjuk, a felmerülő kérdéseinket hangosan kimondhatjuk. Ez ugyanolyan fontos, mint csendben lenni. A csendjeink és a szavaink egyensúlyban tartása hozzájárul a nyugalmunkhoz, a boldogság állapotának gyakoribb megéléséhez, akárcsak az Intuíció és Logika kettőse.

„Mit zavar bennünk a probléma?”

A gyakorlásra hívlak: a Lélekedző Gyakorlatok – személyes támogató folyamat az Intuíció és Logika együttes alkalmazásának közvetlen módszere. Rendszerbe foglaltam a test – gondolat – érzelem – lélek fejlődésünk egy lehetséges útját. Alap- közép- és haladó szinteket alkottam, amelyek közül helyzetfüggő módon választhatunk. A probléma szintje határozza meg a gyakorlás módját és nem a tudásunk! Nem az számít, hogy valamelyik szintet teljesítettük-e már, hanem az, hogy egy adott szituációban milyen típusú figyelemre van szükségünk? Hol akadtunk el? Mit zavar bennünk a probléma? Az igazi kérdés az, hogy mi a probléma? Ha ezt meghatároztuk, utána stabil alappal a talpunk alatt, bátran kereshetjük a megoldást.

Az alábbi linkre kattintva – Lélekedző Gyakorlatok -személyes támogató folyamat tudsz egyéni konzultációra jelentkezni.

Móré Zsuzsa

KONZULTÁCIÓRA JELENTKEZEM
Küldd el jelentkezésedet és felveszem Veled a kapcsolatot.

Korábbi bejegyzések

Az élet érzése

Mottó: Tőled függ, hogy mire használod a tudásodat. Az élet érzése egy élmény, egy tapasztalat. Az életünket egy minőség jellemzi, …

ELOLVASOM
Nagy Zsolt

A sikeres karrier receptje

A sikeres karrier receptje egyedi összetevőket is tartalmaz, azonban van néhány alap „fűszer”. Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk az …

ELOLVASOM
Schoner János

Egy férfi karrierútja

„A napjaink füzetlapok, amiket összefűzünk és ebből lesz az élet.” Schoner János Interjú Schoner Jánossal, egy férfi karrierútjáról Egy férfi …

ELOLVASOM