+36 70 374 8685 | kapcsolat@eltetoero.hu
Asset 5

Éltető Erő blog

Éltető Erő Blog | A boldogság és az önismeret kapcsolata

A boldogság és az önismeret kapcsolata

A boldogság útja …

… önmagadba vezet. Kihagyhatatlan az önmagadba tekintés, önmagad ismerete, ha boldog életre vágysz. Tenned kell érte, hogy elérd, teljesüljön. Időt kell adnod magadnak először – majd a környezetednek.

Nincs más lehetőséged, mint mélyen magadba nézni, ha kell sírni, nevetni és hagyni, hogy feltörjenek az emlékeid, figyelmed középpontjába bekússzanak a megérzéseid a múltaddal, jeleneddel, jövőddel kapcsolatban. Meg kell fejtened, honnan származnak a vágyaid, álmaid: a szívedből, egy újság címlapjáról, vagy a szüleidtől? A jelenedet át kell tekintened: mit tudsz magadról, az érzéseidről, a gondolkodás módodról? Hogyan látod a világot és benne önmagad? Mi az, amit nem fogadsz el? Mi az, ami fáj, szomorúvá, dühössé, haragossá tesz? Minek örülsz – szívből? Mi alapján döntesz? Hallgatsz a megérzéseidre vagy a gondolataiddal felül írod azokat? Hogyan kapcsolódsz másokhoz? Hogyan kapcsolódhatnak hozzád mások?

Honnan tudod, hogy boldog vagy-e?

A szíved dobbanása jelzi, hogy az út, amin elindultál helyes-e? Egyszerű a módszer: ha örömöt, megnyugvást érzel, akkor igen, jó úton jársz. Ha kétségek gyötörnek, a „nemtudokdönteni” állapotában vagy, fájdalmat, szorongást érzel, rájössz, hogy beletörődtél abba, ami zavar, akkor keress tovább! Mindegy, mit mondanak „mások”. Azok, akik szerint elégedettnek kell lenned az életeddel. Tudnod kell, ki vagy te! Ez egy folyamatos keresés, aminek megválaszolásával egyre magabiztosabbá válsz. A magabiztosságod pedig segít, hogy megtaláld a helyed a világban – fizikai és kapcsolati szinteken egyaránt.

Az önismereted fejlesztésének alaplépései

Az alábbiakban megosztok Veled néhány bárhol és bármikor alkalmazható módot, ami az  önmagadba tekintést segíti.

Lélegezz!

A légzésed segít – mindig. Figyeld meg, milyen a légzésed mélysége, hova áramlik benned a friss levegő és honnan indul a kilégzésed. Ez a figyelem-folyamat megnyugtat, lecsillapít. Koncentrált állapotba kerülsz, és kiszabadulsz a gondolataid rabságából. Felszabadulsz az elvárások alól, a külvilágnak való megfelelés vágyától. Egyedül maradsz önmagaddal, tisztán és egyszerűen. Hagyd a figyelmed a légzéseden, ameddig jól esik. Figyeld meg, hol van benned az öröm, hol a szomorúság. Tudd, hogy minden érzésednek, emlékednek helye van benned. Meg fogsz találni mindent, ami MOST fontos. Ez az önismeret alappillére, amikor a saját tempódban, a saját utadat járod, a kérdéseid mentén, figyelve a légzésedre és tested rezdüléseire.

Tudd: szabad vagy!

A légzésed útját követve az történik benned, aminek a fogadására kész vagy. Olyan érzeteket tapasztalsz, amikkel tudsz mit kezdeni. Megtalálod azt a pontot fizikai szinten magadban, ahol a te befogadókészséged húzza a határt és nem más diktálja. A tested megmutatja neked milyen az, amikor könnyedén veszed az akadályokat, amikor a magad útját járod. Ezt az élményt a légzésedre való koncentrált figyelem segítségével be tudod gyakorolni és éles élethelyzetekben tudod, mit kell keresned magadban. Jönnek a megfelelő időben kimondott szavak és a megfelelő időben végrehajtott cselekedetek – szívből. Önmagadat ismered meg közben, hiszen megtudod, milyen az, amikor az elégedettség, öröm állapotában vagy, milyen érzés a boldogság. Tudni fogod, mit keresel.

Kérdezz!

Válasz kizárólag kérdésre érkezik. Ha nem kérdezel, nincs válasz. Sodródás, bizonytalanság és makacs megoldások veszik át az irányítást életed felett. A megoldás karcolja a felszínt, lényegi változást nem eredményez – és nem segít önmagad megismerésében sem. Valójában eggyel több dolog lesz, amiről tudni fogod, hogy „nem akarod”.

Ha kérdezel, akkor választ kapsz és az önismereted szerint fogalmazod meg a kérdést. A választ valódinak fogod érezni, mert pontosan illeszkedik a befogadóképességedhez. A kérdést munkáld ki magadban, minél pontosabban – a légzésed segít ebben is. Amikor megnyugvást érzel, tudni fogod, hogy ez a kérdés, amire választ vársz. És a válasz megérkezik, pontosan és precízen mutatva, mit kell tenned önazonos módon, a boldogságodért.

A boldogság megnyilvánulása

Az önismereted fejlesztésének folyamata belülről kifelé indul. Először magadban kell rendet tenned, ami a későbbiekben megnyilvánul a környezetedben. Nézzük át a manifesztáció folyamatát!

Döntést hozol

Tudod, mit kell tenned, kérdeztél és választ kaptál. Megteszed vagy nem? Vársz? Keresel tovább? Miután választ kaptál döntened kell, nem tehetsz úgy, mintha mi sem történt volna. Igazából ez a legfontosabb része az egész folyamatnak, mégpedig azért, mert dönthetsz úgy, hogy figyelmen kívül hagyod a választ, azonban tudnod kell, mégsem marad „minden a régiben”. Megkérdőjeleztél valamit, ami nem azonos veled, ami nem tesz boldoggá. Tudatosítottál valamit, ami idáig nem volt világos számodra, csak az érzés, az érzet volt ott, lágyan, puhán vagy éppen durván jelezve, hogy nem a magad útját járod.

Cselekszel

Mit teszel ezután? Bárhogy döntöttél, a cselekedeteid ehhez igazodnak. Az egyik lehetőség, hogy nem változtatsz – ettől kezdve tudatosan teszed azt, mint régen. A lényeg, hogy tudod, te magad mit vállalsz ettől kezdve. Tudod, miről mondasz le és mit „nyersz”.

Változtatsz, újra tervezel, újra indulsz. Ami megszületett benned, hagyod, hogy kifelé is megnyilvánuljon, manifesztálódjon. Minden, amit ebben a helyzetben teszel, ismeretlen lesz számodra, újdonság lesz, hiszen így még soha nem cselekedtél – önmagadért. Terv születik meg benned, tenni akarásra sarkall az elhatározásod. Igen, indulj neki kezdd el, és ha nem minden a terved szerint alakul se add fel. A tervet a gondolataid szövik, inkább vizsgáld meg, mennyire szolgálják a boldogságodat.

Figyelsz

A cselekvésednek másokra vonatkozó következményei lesznek, ezt tudnod kell. Figyeld meg azt, ahogyan hatással vagy másokra. Reflektálj, mit indít el a változásod. A koncentrált figyelem segít az elhatározásod mellett maradnod, semmi más eszköz nem áll a rendelkezésedre. Ebben a fázisban már pontosan ismered a légzésed működését, a tested jelzéseit – ezek ugyanúgy a segítségedre vannak folyamatosan. Abban segítenek, hogy a saját, boldogsághoz vezető utadon maradj függetlenül a külső hatásoktól, mások véleményétől.

Kívülről befelé haladva

Magadra találtál, azonban ez a történeted kezdete. Megerősödött önismereted és természetes magabiztosságod őrzéséről és fejlesztéséről gondoskodnod kell. A környezetedből feléd érkező válaszreakciók tudatos beengedése életedbe vagy azoktól való tudatos elhatárolódás szintén belső munkát igényel. A legfontosabb kérdéskör az önzés – szeretet körül alakul ki.

Önzés és szeretet

Az önzés egy gyengítő pont: ha önzőnek kezded magad tartani, elveszíted az erőt, amely segített új útra lépni és azon haladni. Ezért tudnod kell kezelni az önzés minőségét. Sokan önzőnek fognak tartani, mert sérül az érdekük a változásodtól. Igazodniuk kell hozzád, hiszen általad ők is kimozdulnak a komfortzónájukból. A szeretet lendíthet át ebből a helyzetből, a gondolatok és érdekek nem. Ez az első szűrő, amin a körülötted lévő emberekkel átmentek: ha továbbra is kapcsolatban maradtok, van köztetek szeretet és ez a boldog élet alapja. Ha nincs szeretet, akkor a változásod hatására természetes módon távolodnak el azok, akik nem tudnak vagy nem akarnak veled együtt változni. Az önzés kérdését felvetni tehát boldogság-ellenes.

Önzés

Ki az önző? Aki önmagát, önismeretét fejleszti vagy az, aki önmagát érvényesíteni akarja? Mindegy. A kérdés felesleges, ha felmerül, légy óvatos! Nem tudod és talán nem is akarod megmagyarázni, miért nem vagy önző, amikor boldog akarsz lenni. Amikor azt kell magyaráznod, hogy „Te is boldog leszel, ha én az vagyok…” reménytelen kapcsolatmegmentési próbálkozás. Nem csak párkapcsolatok esetében, munkahely, barátság, családi kötelékeken nyugvó kapcsolatokra is igaz. Amikor a mások életének előre haladását úgy segítjük, hogy magunkkal törődünk, nem vagyunk önzőek. A boldogság állapota megtapasztalhatóvá válik mindenki számára a környezetünkben.

Szeretet

Adott, születik bennünk, fakad belőlünk, árad felénk. Egyszerűen: van. A megnyilvánulása az, ami boldogságot idéz elő. Boldogságot jelent adni és fogadni. Kölcsönösségen alapul, létezése megkérdőjelezhetetlen. A gondolatok háttérbe szorulnak, a félelem, szorongás feloldódik. Bizalomra, bizonyosságra épül. A kételyek felmerülésekor megálljt parancsol a gondolatoknak és helyébe az önrefelxió, az önvizsgálat kerül, fényt vetítve arra a tényre, hogy bennünk, a másikban vagy a helyzetben van valami, ami gátolja a szeretet áramlását, a boldogság megtapasztalását. Az önismeret így segíti a boldog életet: a kételyeket helyre teszi. Eloszlatja azokat – megértéssel, szeretettel táplálva lelkünket közben. Bátorságot ad a nehéz beszélgetésekhez, a döntéshez és a cselekvéshez – egymásért és magunkért.

Munkálkodj magadon, másképp nem megy!

A hangsúly a folyamatosságon és a folyamaton van. Létezésünk értelmét adja, ahogyan a pillanatok élményét összeforrasztjuk magunkban, hogy a későbbiekben tapasztalatként, tanulságként is szolgáljanak bennünket. Megalapozzák döntéseinket, választásainkat. Tudatossá válunk, ami annyit jelent, hogy tudjuk, milyen mozgatórugók vezetnek bennünket. Ismerjük a saját algoritmusainkat, szokásainkat, azt ahogyan reagálunk egy-egy helyzetre. Ha birtokában vagyunk ennek a tudásnak, a jelen pillanatban élünk. A múlt és a jövő a maguk helyére kerülnek, fontosságuk mértéke csökken. Nyugalomra találunk, saját erőnkből, belül keressük az elakadásaink okát, nem pedig másokat terhelünk a saját nehézségeinkkel – mindannyiunknak van dolga, önmagunkkal a legtöbb..

Gyakorlásra van szükség, folyamatos figyelemre önmagunk irányába, hogy tudjuk, éppen milyen mechanizmusok alapján értelmezzük a környezetünket, az onnan érkező információkat – például egy beszélgetés során a munkahelyünkön. Be tudjuk gyakorolni azt, hogy figyelmünket fókuszáltan tartjuk a külső hatásokon és önmagunkon egy időben. Keresd meg azt a módot, módszert, aminek gyakorlásával a jelenben, a boldogság állapotát gyakran megtapasztalva élsz. Kísérletezz, keress, gyakorolj, alkosd meg a saját rendszeredet, ismerd meg a saját utad.

Kezd el most! A linkre kattintva jelentkezz a Lélekedző Gyakorlatok – személyes támogató folyamat konzultációra.

Móré Zsuzsa

KONZULTÁCIÓRA JELENTKEZEM
Küldd el jelentkezésedet és felveszem Veled a kapcsolatot.

Korábbi bejegyzések

Az élet érzése

Mottó: Tőled függ, hogy mire használod a tudásodat. Az élet érzése egy élmény, egy tapasztalat. Az életünket egy minőség jellemzi, …

ELOLVASOM
Nagy Zsolt

A sikeres karrier receptje

A sikeres karrier receptje egyedi összetevőket is tartalmaz, azonban van néhány alap „fűszer”. Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk az …

ELOLVASOM
Schoner János

Egy férfi karrierútja

„A napjaink füzetlapok, amiket összefűzünk és ebből lesz az élet.” Schoner János Interjú Schoner Jánossal, egy férfi karrierútjáról Egy férfi …

ELOLVASOM