+36 70 374 8685 | kapcsolat@eltetoero.hu
Asset 5

Éltető Erő blog

Éltető Erő Blog | A meditáció és a ritmus

A meditáció és a ritmus. Mi a Te ritmusod?

A zen meditáció és a ritmus

A meditáció egyik különleges formája – számomra a legkülönlegesebb – a zen séta. A „Mi a meditáció? Tudd meg a gyakorlás által!” című cikkemben arról írtam, hogy a meditáció rendszeres gyakorlása milyen hatással lehet az életünkre. Szándékosan használok feltételes módot, hiszen a meditáció élménye a lehetőségeink szerint rendeződik tapasztalattá. Tehát hangsúlyozom, a meditáció egy élmény, ami hatással van ránk, és bizonyos értelemben céltalan. Ezt fontos tisztáznunk, mielőtt tovább haladsz az olvasással. A meditáció és ritmus kapcsolatának tudatos megfigyelése által megismerheted a saját, egyéni, csak rád jellemző ritmusodat.

A zen séta

A zen séta nagyon lassú mozgás, a meditációs tudatállapot egyedi módon nyilvánul meg a gyakorlása által. Meghatározott testtartásban, meghatározott lépéstávolságban haladsz, mikor ezt a formát gyakorlod. A séta közben a figyelmedet a testtartásodon és légzéseden túl még egy dologra kell irányítanod, ez pedig a ritmus tartása. A zen sétát közvetlenül, csendben két ülés között végezd. Ez ad ki egy teljes meditációs folyamatot.

Az ülés – séta – ülés, a mozdulatlanság – mozgás – mozdulatlanság, a belső dinamika – külső dinamika – belső dinamika hármasságain keresztül épül rendszerré. A kontrasztokra világít rá:

ha látszólag nem csinálunk semmit, akkor is van történés belül, a lelkünkben, és

ha mozgásban vagyunk, akkor is képesek vagyunk az összpontosított figyelem gyakorlására és az elengedésre.

A mozdulatlanság és a mozgás külső – belső dimenziónak ellentmondásai tárulnak fel, válnak hozzáférhetővé megmutatva azt, hogy a látszat és a valóság nem mindig ugyanazt fedi.

A meditáció és a ritmus összekapcsolódásának élményét tapasztalhatod meg a zen séta folyamatában.  Mozgás közben is elérhető a meditatív állapot. Mozgás közben is megtapasztalhatod a teljes nyitottság, a koncentrált figyelem együttesének élményét, kiegészítve a ritmussal. Az élmény hatására felismeréseid születnek a belsődben szunnyadó lehetőségek valósággá alakulása által.

Minden mozgásnak van ritmusa, ami természetes számunkra és észre sem vesszük. A zen séta a maga teljességében rávilágít a ritmusodra: a tudatos mozgás megadja a viszonyítási pontot az ösztönöshöz, a spontánhoz, az intuitívhoz. Mire tanít a meditáció és a ritmus? Hogyan érheted el azt az állapotot, amikor a meditáció a ritmuson keresztül nyilvánul meg? A ritmus és a mozgás fogalmainak tisztázása, a meditációhoz való viszonyuk kereséséről szól a cikkem, szokás szerint a saját tapasztalataim, a saját szavaim segítségével. Gyakorlatokat is ajánlok az egyes fejezetek szerinti rendben.

Gyakorlat 1.

Tegyél meg néhány lépést a szokott ritmusodban. Majd fordulj meg és nagyon lassan indulj vissza a kiindulási pontodhoz.

A ritmus-élmény

A ritmus egy rendszer, mely az ütemek ismétlődése által jön létre. Mindig érezheted, de nem mindig hallod. Annyira természetes a ritmus, hogy fel sem tűnik. Ami feltűnik a változása, a hiánya. Megszokod a szívverésed, a légzésed ritmusát. Megszokod, ahogyan autóvezetés közben a sebességi fokozatokat váltod, mert ritmusa van annak, ahogyan gyorsítasz vagy lassítasz. Ha csak nincs különös okod, ugyanabban a ritmusban haladsz az utcán gyalog – minden nap. A napodnak ritmusa van, reggeltől estig, és az alvásod is egy bizonyos ritmus szerint különböző fázisokon keresztül alakul folyamattá.

Meghatározott ritmus szerint váltakoznak az évszakok – tapasztalatból tudjuk, milyennek kellene lennie az adott évszak időjárásának. Ha nem az van, amit várunk, feltűnik és kutatni kezdjük az okát, egyébként nem figyelünk rá. Ritmusa van az ünnepeknek és a hétköznapoknak, a nyitvatartási időknek, a tanításnak, a tanulásnak, a munkának, az edzéseknek és még sorolhatnám, mi mindennek a társadalmi rendszereinkben is.

A növények az időjárás ritmusa szerint élnek és ehhez igazodik a mezőgazdaság, és jó esetben a táplálkozásunk is. Az állatok is tudják, mikor mire, kitől mire számíthatnak. Mindez a ritmus állandósága. A ritmus biztonságot ad, nyugalmat. A ritmusváltás krízist okoz – a kis krízis is krízis. Kibillent az egyensúlyi állapotból, bizonytalanságot szül. Feladatot ad: helyre kell állítani a ritmust. Ha a régit nem lehet visszaállítani, az új alkotásának felelőssége kerül előtérbe. A zen séta közben a ritmust intuitív módon kezded érezni.

Gyakorlat 2.

Figyeld meg a légzésed ritmusát. Néhány percig koncentrálj kizárólag a légzésed ritmusára.

A mozgás-élmény

A mozgás – ahogyan a ritmus – életünk minden pillanatát áthatja. A hétköznapokban a látható és erőteljesebben érzékelhető mozgásokat veszed figyelembe. A finom, alig vagy szinte nem látható apró mozdulatoknak nincs idejük a figyelmed középpontjába kerülni, pedig ők vezérlik a tested. Az ismeretlen iránti kíváncsiság segít a tudatodba emelni mindazt, ami mindvégig jelen volt, ám nem vetted figyelmedbe.

Az élet jele a mozgás, minden élet-minőség képes a mozgásra. Az egyes mozdulatok sorozatba rendeződve (ritmus) rajzolják meg a mozgás ívét, magát a folyamatot. Ahogyan a ritmus ütemek sorozatából áll össze, úgy a mozgás mozdulatokéból. A zen séta során annyira lelassulsz, hogy a mozdulatot érzed, önmagában. Mindig egy mozdulatban vagy benne. Nem tudod, melyik az utolsó. Tehát arra az egy mozdulatra figyelsz. A koncentráció egyszerre szűkíti és tágítja az érzékelhető teret.

Miközben mozogsz, változást tapasztalsz a térben és időben. Megváltoztatod a helyed, míg az idő telik, eltelik. A gyors mozgás, a mozdulatok sűrű ismétlődéséből jön létre, miáltal széles térbeli mozgás alakul ki. Az idő érzékelése szubjektív folyamat. Az idő a Te állapotodtól függően lesz lassú vagy gyors. A zen séta közben az idő múlása és minősége, és a megtett út hossza elveszítik jelentőségüket. Csak a mozdulat számít.

Gyakorlat 3.

Lassítsd le egy hétköznapi mozdulatodat (például ahogy kiveszed a szekrényből a pólódat) amennyire csak tudod.

Az érzékelés-élmény

Az érzékelés élményed kifinomodik a meditáció gyakorlása során. A zen séta során élesedik a figyelmed, intenzívebben, mint az ülésben. Mozgás közben kell egyensúlyoznod, a mélyizmaid nem elegendőek a tested tartásához és mozgatásához. Szükséged van minden izmod munkájára, hogy létrehozd a mozdulatot. Az összhangot és ebből fakadóan ritmust a mély és felületi izmok közötti kapcsolat teremti meg. Kecses vagy darabos, lágy vagy erőteljes, határozott vagy széteső attól függően a mozgásod, hogy mennyire vagy tudatában a mozdulatodnak – a testtudatodra van szükség. Ülés során képes vagy szemmel láthatóan mozdulatlanul tartani magad, harmonikus, szinte mindenki. A sétában lépésről lépésre mozgássá szervezed az egymást követő mozdulataidat. A tudatod összetett munkát végez, a figyelmed egyre több dologra terjed ki. Nincs fokozatosság. Az első lépés ugyanakkora, mint az utolsó.

A zen sétában az idegrendszered a fizikai létezési minőségedet intenzíven kapcsolja a meditáció folyamatába:

Testtartás

Légzés

Ritmus

Az idő- és térérzékelésed megváltozik. Valójában nem tudod megítélni, mekkora távolságot tettél meg, és azt sem, mennyi idő alatt… A tudatod ezen túl befogja azokat a minőségeket, amelyeket egyébként – amikor arra figyelsz, hogy mekkora utat teszel meg egységnyi idő alatt – figyelmen kívül hagysz vagy kevésbé tartod fontosnak:

Izmaid munkája

Légzésed mélysége

Életed ritmusa

A séta, ahogyan azt fentebb írtam, viszonyítási alapul szolgál a szokásaid tudatosításához. Az életed ritmusa így megfigyelhetővé válik számodra. Ha szükségét érzed, változtathatsz rajta.

Gyakorlat 4.

Hunyd be a szemed és figyeld meg, milyen információk kerülnek a tudatodba.

A zen meditációs folyamat

A meditációs folyamat három részből épül fel:

Zen ülés

Zen séta

Zen ülés

A folyamatnak így van egy természetes ritmusa, ami a mozdulatlanság – mozdulat – mozdulatlanság dinamikája által nyilvánul meg. Az első és a második ülés között van-e különbség? A mód ugyanaz, az élmény, a megélés, a tapasztalat szubjektív.

Éltető Erő Blog | A meditáció és a ritmus.
A szubjektív sebesség

A hétköznapjaink mintája képződik le, besűrítve három fázisba. A „mindig ugyanaz ismétlődik” tapasztalat minősül át a zen meditációban. A lassulás következménye, hogy figyelmünk fókuszába bekerülnek olyan apró mozzanatok, amelyek létezésének felismerése változást indít el bennünk.

A meditáció élménye és tapasztalata elraktározódik. Tehát létezés-tudatunk kiterjed és egy tágabb mezőben, a pillanat és a teljesség élményét egyszerre megtapasztalóvá válik a nem meditációs formáinkban is. Például a kertészkedés is egy forma, vagy a túrázás, az alkotás, minden hétköznapi cselekvésünk is az.

Gyakorlat 5.

Gondold végig egy napodat, és figyeld meg, milyen ismétlődések voltak benne.

Gyakorlati tanácsok a zen séta kivitelezéséhez

Meditáció és ritmus a zen séta csendjében ér össze és teremt harmóniát a lelkedben. Az alábbi módon történik a megvalósítása:

  1. Zen ülésben vagy. Lassan nyisd ki a szemed, óvatosan egyenesedj fel. Lehet, hogy a lábaid elzsibbadtak. masszírozd meg őket, segítsd a vérkeringésed helyreállítását.

 

  1. Keresd meg a gerinced egyenességét. Az állad legyen párhuzamos a talajjal. A vállaidat húzd hátra és a lapockáidat közelítsd a gerincoszlopod és a derekad irányába.

 

  1. A tenyereidet a mellkasod előtt teljesen érintsd össze, a kézfejed és az alkarod merőlegesen helyezkedjenek el egymáshoz képest. Az alkarod így párhuzamos lesz a talajjal.

 

  1. Figyelj a légzésedre. Ez egy folyamat, amit érdemes úgy indítanod, hogy megfigyeled a levegő áramlását a testedbe, majd a kifújást. Egy idő után törekedj a hasi légzésre: belégzésnél a has kiemelkedik, kilégzéskor pedig behúzódik. Most kiegyenesedett helyzetben is adj magadnak időt, hogy a légzésed hasi légzéssé mélyüljön.

 

  1. A nyelved hegyét helyezd a felső ínyed és a fogsorod találkozási pontjához.

 

  1. A szemedet résnyire hagyd nyitva. A jobb lábadat mozdítsd meg, szorosan a bal mellett úgy, hogy a jobb sarkad a bal talpközép részénél legyen. Ez egy fél lábfejnyi lépéshossz.

 

  1. A bal lábadat szorosan a jobb mellett mozdítsd és szintén fél lábfejnyi lépést tegyél vele. Haladj a 7-8. pontok szerint, járj be akkora területet, amekkorát csak tudsz.

 

  1. Ülj vissza zen ülésbe. Tartsd a mozdulatlanságot.

 

  1. A tapasztalataidat tudatosítsd: írd le vagy oszd meg valakivel, akiben megbízol.

 

 1. Gyakorold minden nap a pozíció tartását, a tapasztalataid tudatosítását.

A zen meditációs gyakorlás lehetőségei

A meditáció, egyszerű forma. Önállóan gyakorolhatod bárhol, bármikor. Koncentrálj arra, amit éppen csinálsz – például lélegzel.

Gyakorold a napod egy csendes szakaszában, elvonulva, ülő helyzetben, mozdulatlan testtartással, amikor a családod már vagy még alszik.

Személyesen egyéni vagy kiscsoportos gyakorlásra – maximum 6 fős csoportban – Debrecenben, az Éltető Erő Stúdióban van lehetőséged. Jelentkezz a kapcsolat@eltetoero.hu e-mail címen.

Olvasd el 1. és inspirálódj: Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem; Filosz, Budapest, 2002.

Olvasd el 2. és inspirálódj: Móré Zsuzsa: Mi a meditáció? Tudd meg a gyakorlás által

Időnként oszd meg a tapasztalatainkat valakivel, aki hozzánk hasonlóan gyakorol.

Ha velem szeretnéd megosztani a tapasztalataidat, online is van lehetőséged. Írj a kapcsolat@eltetoero.hu e-mail címre a következő tárgyban: „Meditációs konzultáció” és ez alapján keresni foglak.

A cikkben szereplő fotókat készítette: Bodó Barna.

Móré Zsuzsa

KONZULTÁCIÓRA JELENTKEZEM
Küldd el jelentkezésedet és felveszem Veled a kapcsolatot.

Korábbi bejegyzések

Az élet érzése

Mottó: Tőled függ, hogy mire használod a tudásodat. Az élet érzése egy élmény, egy tapasztalat. Az életünket egy minőség jellemzi, …

ELOLVASOM
Nagy Zsolt

A sikeres karrier receptje

A sikeres karrier receptje egyedi összetevőket is tartalmaz, azonban van néhány alap „fűszer”. Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk az …

ELOLVASOM
Schoner János

Egy férfi karrierútja

„A napjaink füzetlapok, amiket összefűzünk és ebből lesz az élet.” Schoner János Interjú Schoner Jánossal, egy férfi karrierútjáról Egy férfi …

ELOLVASOM