+36 70 374 8685 | kapcsolat@eltetoero.hu
Asset 5

Éltető Erő blog

Nőies, stílusos, együttműködést kifejező – outfit tanácsok nem csak pályakezdő nők részére

"A szépség attól a perctől létezik, amikor eldöntötted, önmagad leszel."

A pályakezdők számára egy idáig szokatlan szempontból szeretnék támpontot adni az első munkahelyre történő belépéssel kapcsolatban. Ennek teljesítéséhez a nőies, stílusos, együttműködést kifejező megjelenés outfit szabályait járjuk körbe Lengyel Magdolnával, a LeManni NőSzÉpítő Mentor Csoport alapítójával. A korábban szerzett HR-es tapasztalatai és stílustanácsadói tudása a téma minden aspektusának megismerését elősegítik. Konkrét tanácsokat és szempontokat gyűjtött az időt álló ruhatár kialakításához.

A pályakezdés egy életszakasz. Néhány évet jelent, mégis jelentőségét tekintve egyész életre kiható tapasztalatok, döntések születnek ebben az időszakban. Összetett, sok figyelmet igénylő, érzelmileg megterhelő folyamat amíg a szakmai magabiztosság stabillá válik. Többnyire átsiklunk ezen élmények felett. Évekkel később, mikor a feleslegessé vált holmijainkat selejtezve ülünk a ruhás szekrényünk előtt, jut eszünkbe, mi történt akkor… és pontosan tudjuk azt, mi az, amit másképp tennénk, ha lehetőségünk lenne visszamenni az időben.

Spontánból tudatossá válni: pályakezdők outfit szokásai

 • Volt-e már pályakezdő ügyfeled, aki úgy gondolta, szakembertől kér segítséget, hogy a megjelenésével is kifejezze magabiztosságát?
 • Nem, pályakezdő nő idáig nem keresett fel, hogy tanácsot kérjen a megjelenésével, öltözködésével kapcsolatban. Engem inkább pályamódosítók és azok az anyukák keresnek meg, akik több év után, a gyerekek mellől térnek vissza munkába. Fontos lenne, hogy a húszas éveik elején elkezdjenek tudatosan gondolni önmagukra, az outfit-jükre. HA ISMERNEK NÉHÁNY „TRÜKKÖT”, AMINEK SEGÍTSÉGÉVEL AZ  ELŐNYEIKET HANGSÚLYOZNI TUDJÁK, AZ ALKATUKBÓL FAKADÓ HÁTRÁNYOKAT PEDIG ELLENSÚLYOZNI, AKKOR MAGABIZTOSABBAN MOZOGNAK. A környezetükből pedig erre érkezik visszajelzés, ami tovább erősíti a kisugárzásukat. Olyan nőkké válnak így, akinek „jó a közelében lenni”. Továbbá meg kell említenem, hogy az öltözködésünk az önismeretünkkel összhangban van. Fiatalabb korban a kérdések inkább kívülről befelé irányban haladnak, tehát a külső megjelenés motiválja a belső, önfejlesztési folyamatokat. Később az irány megváltozik.
 • Úgy tűnik ez alapján, hogy a pályakezdőknek nem szempont ez a fajta tudatosság.
 • Ők talán még spontánabban öltözködnek. A divatot naprakészen követik és újságcikkek alapján tájékozódnak. Pedig fontos lenne számukra is a megjelenésük tudatos „kidolgozása”, amikor a tanulmányaik elvégzését követően munkába állnak. Az indokolja ezt, hogy nagyon sok apró részlet van, amit egy stílustanácsadó segítségével rendszerbe tud szervezni és könnyebben megtalálja a saját stílusát, azt, amiben jól érzi magát. Csak ismételni tudom magam: ettől a belső kisugárzásuk is megemelkedik a környezetük felé és természetesen az megerősítően hat vissza.

Az állásinterjú, az első találkozás

 • Haladjunk időrendben, követve a pályakezdők útját az első személyes állásinterjútól a mindennapi munkába járásig. Mit tanácsolsz, milyen öltözködési szabályokra figyeljenek a fiatal nők, amelyek elősegíti a sikeres szereplésüket egy állásinterjún?
 • Először is tudatosítaniuk kell, hogy két-három másodperc alatt dől el, szimpatikusnak tartják-e őket a leendő munkatársaik, vezetőik vagy sem. Az öltözködésükkel kommunikálnak, ezért fontos, hogy magabiztosak legyenek, egészséges önbizalmat sugározzanak. Ezután jön a gyakorlati rész, vagyis az, hogy mit vesznek fel az interjúra. A legfontosabb, hogy tájékozottak legyenek az adott céggel kapcsolatban. Nem csak a széleskörben ismert szakmai, üzleti folyamatokról és eredményekről, hanem a dress code-ról is. Van-e elvárás a megjelenéssel kapcsolatban, és ha igen, akkor mi az? Lehetnek bátrak és megkérdezhetik a HR munkatársakat erről, kifejezve érdeklődésüket. Továbbá javaslom, az interjú előtt több nappal próbálják fel a választott szettet, cipővel, harisnyával, mozogjanak benne, hogy az interjún természetesen, felszabadultan érezzék magukat. A figyelmünket nagyon elviszi, ha nem érezzük jól magunkat a ruhánkban. Azért is praktikus ezt megtenni, hogy ne az utolsó pillanatban derüljön ki, ha ki kellett volna tisztítani a kosztümöt. Segítségképpen összeállítottam 11+1 pontban az öltözködési minimum elveket, amelyeket figyelembe véve nagyobb eséllyel indulnak a vágyott állás megszerzéséért:

A stílusos megjelenés 11+1 minimum elve

 1. Visszafogott, semleges színeket viselj: sötétkék, padlizsán, petrol kosztümöt és hozzá illő világos felsőt.
 2. Kerüld a mély dekoltázst!
 3. A szoknya takarja a térded!
 4. A vállaidat ne hagyd fedetlenül!
 5. Viselj harisnyát!
 6. Viselj zárt cipőt, legalábbis elől zárt cipőt!
 7. A táskád legyen kisebb, elegánsabb és rendezetten pakold be a legfontosabb dolgaidat!
 8. Szolid kiegészítőket használj!
 9. A piercing-edet vedd ki, amennyiben látható helyen van és a tetoválásodat szintén takard!
 10. A kabátod illeszkedjen a kosztümödhöz, lehetőleg szövetkabátban jelenj meg!
 11. A sminked legyen szolid, természetes hatású!
+ A cipőd legyen tiszta!

Ezek az elvek általános érvényűek a munkahelyi megjelenéssel kapcsolatban, az állásinterjún viszont kiemelten fontos a betartásuk. A tudásukat kell megmutatniuk néhány percben bizonyítva azt, hogy alkalmasak az állás betöltésére – ez akkor a leghatékonyabb, ha az öltözködésünkkel nem vonják el a figyelmet a mondandójukról.

Az együttműködési szándék kifejezése az öltözködéssel kezdődik

 • Sikeresen szerepeltek az interjún. Hogyan készítsék fel a ruhatárukat a munkába járás mindennapi kihívásának eleget téve. Nem könnyű elengedni az iskolában, egyetemen jól bevált, kényelmes ruhadarabokat és dress cod-hoz igazodva öltözködni. Ugyanígy feladhatja a leckét az is, ha mindenféle stílus fellelhető a munkahelyen. Milyen szempontok alapján alakítsák ki a ruhatárukat?
 • Ebben az esetben is érdemes egy tudatosítási folyamattal kezdeniük. Azt kell megérteniük, hogy a munkahelyen a tudásukra van szükség és ezt hogyan tudják folyamatosan egyensúlyban tartani a női minőségük kifejezésével. Az öltözködés – mint már korábban említettem – egyfajta kommunikációs eszköz, eleinte a stílusukon keresztül kommunikálnak a környezetükkel. Kifejezik elköteleződésüket, együttműködési szándékukat, a munkához, pozícióhoz és a munkatársaikhoz való viszonyukat. Minden közösség kialakítja a saját elvárásait, normáit. A megszokottól eltérőre odafigyelnek. Nem szerencsés sem az alul öltözöttség, sem a túlöltözöttség. Az alul öltözöttség az alkalmatlanság érzetét kelti a kollégákban, míg ennek ellenkezője túlzott magabiztosságot sugall. Egy mélyen dekoltált felső elvonja a figyelmet a mondandóról… és még sorolhatnám, milyen hátrányokat okozhat egy nem megfelelően kiválasztott ruhadarab. A megfelelő öltözettel a tiszteletet, az együttműködési szándékukat fejezik ki a kollégák és a hely felé azzal, hogy odaillő öltözékben jelennek meg.  Érzékeny időszak a pályakezdésé, a személyiség formálódása szempontjából is.  
 • Hallgatva szavaidat az körvonalazódik bennem, hogy a megjelenés sokkal több, mint a „Mi áll jól rajtam?” kérdése és az arra adott válasz. A pályakezdők feladata ezek szerint az öltözködéssel kapcsolatban az, hogy összehangolják a személyiségükhöz illő stílust a munkahelyi elvárásokkal. És ne feledjük, hogy a nőiességüket is szeretnék kifejezni – ez szintén része annak, hogy a teljes személyiségükkel vesznek részt a munkájukban. Nekem úgy tűnik ez időigényes folyamat. Hogyan lehet ezt segíteni?

Stílustanácsadó: a színek és szabásvonalak, az arányok mestere

Célszerű stílustanácsadót felkeresniük, ahogyan a fodrászt, kozmetikust. A stílustanácsadó meghatározza a színpalettánkat. Ha jól megválasztott színekbe öltözünk – ez mindenkire igaz, nem csak a pályakezdőkre – üdítően hatunk a környezetünkre, smink nélkül is ragyogóak vagyunk. Ugyanígy fontos az alakmeghatározás is, hiszen egy, az alakunkat előnyösen formáló ruhadarab egy jól kiválasztott kiegészítővel optikailag a kívánt irányba tereli a testsúlyunkat, magasságunkat.

A stílustanácsadó segít az alapruhatár kialakításában is. A lényege ennek, hogy legyen egy alapruhatárunk, neutrális, semleges színekből, majd erre építsük a kiegészítőket az évszaknak, trendeknek megfelelően. Törekvés arra, hogy a gardróbunk időtálló darabokból álljon. Lényeges, hogy mind a szabásuk, mind a színük legyen klasszikus. Nem elhanyagolható szempont, hogy időtálló mivoltából fakadóan környezetbarát és takarékos megoldás is. Az aktuális trend követése nem illik ebbe a koncepcióba.

 • Színeket képzelek magam elé, szabásvonalakat. Mondanál néhány konkrét példát ezekkel kapcsolatban, ami segít jobban eligazodni az új ruhák beszerzésénél?
 • Kezdjük a színekkel: a színpaletta meghatározás során kiderül, hogy az egyes színek hideg vagy meleg tónusú árnyalatai állnak-e jól? A fekete csak a tél típusnak jó. A sötétkék, a padlizsán, a petrol, a szürke viszont univerzális színek, minden típusnak előnyös. A türkiz is univerzális szín, de merészebb, nem biztos, hogy egy munkahelyen ez megfelelő. A fehérrel is érdemes óvatosan bánni, hiszen az igazi hófehér szintén csak a tél típushoz Viszont a törtfehérek végtelen lehetőséget biztosítanak a megfelelő árnyalataikkal a többi színtípusnak is. Tehát a sötét kosztüm, fehér blúz kombináció is lehet előnyös, ha diszkrét sötét színekkel és a megfelelő fehér árnyalattal hordjuk.
 • Mit tanácsolsz a piros szín viselésével kapcsolatban?

 • Óvatosan bánjunk vele. Viselhetjük, de mindenképpen tompítsuk egy semleges színnel, például fehér vagy sötétkék zakóval, semleges színű nadrággal. Egész ruhában ne viseljünk piros színűt, az túlságosan feltűnő egy munkahelyen. Az is jó megoldás, ha a kiegészítőkben megjelenítjük: a cipőnk, táskánk, vagy további kiegészítőnk lehet ilyen színű.

17038813_1297244413664677_5800928802726872709_o

A fazonok, szabásvonalak az alakunk arányossá tételében nyújtanak segítséget. Az alapelv az, hogy az ideális testalkat a homokóra, vagyis a váll és a csípő azonos szélességű. Ha az alkatunk nem ilyen, akkor optikailag kell elérnünk ezt a hatást. Például a keskeny vállat a vállhangsúlyos szabással, válltöméssel vagy puffos ujjal, lehet szélesíteni. Míg a keskeny és a széles csípőt egyaránt az „A-vonalú” szoknyákkal tudjuk ellensúlyozni, kiemelve a derekat.

Változások és állandóságok: az öltözködés és az önismeret kapcsolata

 • Pályakezdők, akiknek változtatniuk kell a megjelenésükön. A változás megnyilvánul az öltözködésben, a viselkedésben, a gondolkodásban és a szemléletmódban. Mindezt azért érdemes megtenniük, hogy energiájukat a szakmai fejlődésükre, a munkakörükbe történő betanulásra tudják fordítani, és nem utolsó sorban a kollégáikkal való jó kapcsolat kialakítására, ápolására. A témánknál maradva, hogyan tudják „lekövetni” ezt a folyamatot?
 • A gardrób átalakításánál mindig valami történés van. Munkába állás, új pozíció, gyerekek születése és kirepülése, lelki változás is lehet a háttérben. És ismét nem csak a pályakezdőkhöz szólok, hiszen életünk során többször megélünk változást. Az új ruhatár kialakítása egy önismereti munka is, ezért érdemes átgondolni a következő kérdéseket a stílusváltáskor:
  • Ki vagyok én?
  • Ki az az új nő, akivé szeretnék válni?
  • Milyen élethelyzetben vagyok?
  • Mit szeretek a kedvenc ruháimban?
  • Van-e valami olyan, ami engem jellemez, pl.: kendő, szemüveg, ékszer, stb…?
  • Miért szeretném átalakítani a ruhatáramat?

Azért jó, ha tisztázzuk a fenti kérdéseket, hogy az adott élethelyzethez igazítsuk a stílusunkat. Úgy alakítsuk ki, hogy magunkénak érzzük és bennünket jellemezzen. Nagyobb tudatossággal válogassunk. Amellett, hogy történik egy stílusváltás, meg kell őriznünk a személyiségünket. Van, akit a szemüveg jellemez, és a szettjéhez igazítja, hogy mikor melyiket viseli. Vagy a fülbevaló is jó példa lehet erre: ha valaki szereti a hangsúlyos fülbevalókat, nem biztos, hogy szerencsés, ha ezeket a munkahelyen viseli. Megteheti viszont, hogy mielőtt kilép az utcára, kicseréli arra, a kedvenc darabjára. A lényeg, hogy amit szeretünk, azt építsük be az új stílusunkba is, tudatosan, odafigyeléssel, megtalálva a helyét és idejét a viselésének.

Egyébként látok különbségek a munkakörök között. Például egy kreatív munkakör megengedőbb a feltűnő ruhadarabok, kiegészítők viselésével kapcsolatban, mint más szakterületek. A termelésben dolgozók számára szűk az outfit-mozgástér, hiszen munkavédelmi, biztonsági okokból szigorú előírásokat kell betartani. Ilyen az, hogy nem lehet ékszert viselni.

 • Az egyenruhák fontos kérdést vetnek fel. Gyakran nem áll jól a szín, amit viselni kell. Milyen lehetőségünk van ilyenkor, hogy mégis jól érezzük magunkat?
 • Egy pici sminkkel, ami a „mi színünkben” kerül fel az arcunkra, ellensúlyozni tudjuk a számunkra előnytelen színárnyalatokat. Jobb lesz a közérzetünk, magabiztosabbá válunk.

11+1 szabály, ami arra vonatkozik: mit NE vislej soha a munkahelyeden

 1. Mélyen dekoltált felsőt.
 2. Szűk, testhez simuló ruhát
 3. Átlátszó ruhadarabokat.
 4. Spagetti pántos felsőket – még nyáron sem, mikor nagyon meleg van.
 5. Sortot, rövid nadrágot.
 6. Harsány színeket és mintákat.
 7. Papucsot.
 8. Platformos cipőket.
 9. Hangsúlyos kiegészítőket, amelyek akár zajt is keltenek, pl. sok karperec, ami csörög, ha megmozdulunk.
 10. Feltűnő, erős sminket.
 11. Hosszú műkörmöt.
+ Erős illatú parfümöt.

Bármit viselünk a fenti 11+1 dologból, ellenállást válthatunk ki, bármilyen életkorban vagyunk. A pályakezdők esetében konfliktushelyzeteket teremthetnek, ha a felsorolt szabályokat nem tartják be. Tehát ismét csak azt tudom mondani: az együttműködésre törekvésünket a megjelenésünkkel is kifejezzük.

Online outfit, azaz tanuld meg használni a kamerát!

 • Mindenképpen beszélnünk kell az online térben történő megjelenésről. A helyzetből logikusan következik, hogy voltak olyan pályakezdők, akik monitoron keresztül találkoztak a kollégáikkal – hónapokon keresztül. Illetve maga az állásinterjú is képernyő előtt zajlott. Azért is tartom fontosnak ezt a kérdéskört, mert valószínű, az elmúlt egy évben kézzelfogható módon is kiderült, vannak munkakörök, amiket otthonról is el lehet látni. Tapasztalatom szerint fontos az online-etikett ismerete. Mire érdemes odafigyelni egy online állásinterjún, illetve online megbeszéléseken? megkockáztatom, hogy ennek a kérdésnek a hasznosságát sem csak a pályakezdő nők fogják értékelni.
 • Az online interjú ugyanolyan, mint a személyes. Ugyanúgy fel kell öltözni, mintha személyes találkozó lenne. A kisugárzáson látszik, hogy ténylegesen egyben van az, akit a monitoron keresztül látunk. (Nem elfogadható, hogy a felsőnk kifogástalan, és egyébként egy melegítő alsóban vagyunk.) Figyelembe kell venni a kamera sajátosságait is, eszerint:

 1. Lehetőleg világos színt viseljünk, ha sötét az elvárás, akkor sötétkéket. A fekete szín „szétlöki” a kamerát, az arcunkat lesápasztja, bekeményíti, öregíti. A fehér szín deríti az arcot. A sötét színek közül a petrol, padlizsán, szürke lehet jó helyettesítője a feketének.
 2. A kamera két-három kg-mal többnek láttat bennünket a valóságnál. Karcsúsító fazonokat válasszunk, az előnytelen adottságainkat ellensúlyozva öltözzünk fel.
 3. A nagy minták és a túlságosan aprók egyaránt nem kamera-kompatibilisek, ahogyan a keresztbe csíkos sem. Ezek zavaróak a szemnek – főleg a kis felbontású monitor előtt ülőket zavarja. Gondoljunk arra, hogy valaki néz bennünket.
 4. A puffos ujjak túlzóak a kameránál. Inkább minta nélküli, világos darabok előnyösek.
 5. Smink nélkül nem lesz szép az összhatás, ugyanis a kamera megeszi a sminket. Tehát erősebb sminket is feltehetünk, amiben az utcára egyébként nem mennénk ki.
 6. A hajunknál fontos a rendezettség, ha hosszú hajunk van, azt inkább fogjuk össze.
 7. Ne legyen rajtunk zajos kiegészítő, mert annak a csörgése szinte „felhangaosodik” a beszélgetésben résztvevők számára.
 8. A téma, ha engedi, mosolyogjunk.

Összességében az a fontos, hogy még inkább törekedjünk arra, hogy a kamera túloldalán lévők figyelmét ne vonjuk el a megbeszélés témájától. Készítsünk próbafelvételt, hogy mutatunk a kamera előtt, nézzük meg, hogy tetszünk magunknak. Ezt néhány perccel a megbeszélés előtt tegyük meg, hogy szükség esetén tudjunk átöltözni, megigazítani a hajunkat, sminkünket. Meg kell tanulni azt, hogyan tudjuk önazonos módon átadni tudásunkat, mondanivalónkat kamerán keresztül. Ahogyan a személyes találkozások során is figyelemmel vagyunk a környezetünkre, úgy a kamerán keresztül is ki kell fejeznünk a jelenlétünket.

 • Azt hiszem, rengeteg hasznos tanácsot kaptak Tőled a pályakezdő nők. Egy mondatban hogyan foglalnád össze az üzeneted számukra?
 • A kevesebb több elvét tartsák szem előtt.

Az eredeti célom szerint pályakezdők részére szóló öltözködési tanácsokért kerestem fel Magdit. Miközben a hangfelvétel átírásán dolgoztam, észrevettem, hogy váltogatom a többes szám harmadik személyű igéket a többes szám első személyűekkel. Mert rám, nem pályakezdőre is igaz és vonatkozik, mindaz, ami „rájuk”. Én is szép akarok lenni, én is szeretek csinosan öltözködni, mint minden nő – vagyis mindannyian szépek és nőiesek szeretnénk lenni. Írás közben egyre mélyebben átéreztem a nőiségünket, amibe beletartozik, hogy az idősebbek példát mutatnak a fiataloknak és segítik őket tanácsaikkal. A divat, az öltözködés, a megjelenés egy kapcsolódási lehetőséget ad generációk között. Ha élünk ezzel a lehetőséggel, közelebb kerülhetünk egymáshoz, jobban érthetjük egymás – fiatalok, fiatalosak és idősek – szavát, életét, küzdelmét.

Ha a ruhatáradat szeretnéd tudatosan kialakítani és kíváncsi vagy a saját színeidre, a fazonokra, amik a legelőnyösebbek a számodra, keresd Magdit a lemanninoszepito@gmail.com e-mail címen vagy jelentkezz a LeManni NőSzÉpítő mentor Csoportba.

A pályakezdés lelki hátterének megvilágításával kapcsolatban egyéni konzultációval várlak. További információt itt találsz.

Fotók forrásai: Shutterstock, Lengyel Magdolna

Móré Zsuzsa

KONZULTÁCIÓRA JELENTKEZEM
Küldd el jelentkezésedet és felveszem Veled a kapcsolatot.

Korábbi bejegyzések

Az élet érzése

Mottó: Tőled függ, hogy mire használod a tudásodat. Az élet érzése egy élmény, egy tapasztalat. Az életünket egy minőség jellemzi, …

ELOLVASOM
Nagy Zsolt

A sikeres karrier receptje

A sikeres karrier receptje egyedi összetevőket is tartalmaz, azonban van néhány alap „fűszer”. Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk az …

ELOLVASOM
Schoner János

Egy férfi karrierútja

„A napjaink füzetlapok, amiket összefűzünk és ebből lesz az élet.” Schoner János Interjú Schoner Jánossal, egy férfi karrierútjáról Egy férfi …

ELOLVASOM