Asset 5

Éltető Erő blog

Saját út és megújulás

A megújulás módja: a magad útját keresd!

Mire gondolok pontosan, amikor leírom, hogy “a sikeres megújulás módja: a magad útját keresd” és kinek szól a gondolatom?

Arra gondolok egészen pontosan, Neked kell tudnod azt, mit akarsz, mélyen belül. Minden rendszer és folyamat, ami “készen” van és “bevált” csak egy vázlat. A tanácsok, és külső támogatások kizárólag akkor hasznosak számodra, ha a saját helyzetedre fordítod őket. Tudnod kell, miért kezded használni! Ha nem tisztázod, mi a Te utad, akkor rengeteg energiát (időt, pénzt, érzelmet, gondolatot) elpazarolsz. És a siker – ami egyébként a zsebedben van – elmarad. Az utad keresése tehát az a folyamat, amikor a külső hatásokat a saját szempontjaid alapján értékeled és ezután hozol döntést. Nem kell minden tanácsot megfogadnod, nem kell minden trendi “dologba” belemenned.

Mindazoknak küldöm ezt az írást, akik meg akarják újítani az életüket és elindultak a saját útjukon. Akik tudják, érzik, hogy az, ahogyan eddig éltek, nem folytatható tovább. Azokhoz szólok – írok -, akik bátorságot éreznek magukban az újrakezdéshez. Akik vállalják a kockázatot, és mindent megtesznek azért, hogy sikerüljön a tervük megvalósítása. A legjobb, amit tehetsz: a magad útját keresd!

Bevallom, nehezen mozgok egy kötött munkahelyi rendszerben. Egyetemista koromban körvonalazódott a vágyam, hogy a saját magam vállalkozását vezessem. A családi minták erősen táplálták az elképzelésemet, mert szinte mindenki a maga útját járta, függetlenül a külső körülményektől. Belül szabadok voltak és ez a cselekedeteikben visszaköszönt. A fejlődés, a tanulás természetes részei az életemnek, mint ahogy a tudásom megosztásának igénye is él bennem. Ez utóbbi volt a legerősebb indító oka annak, hogy elindítsam a saját vállalkozásomat, kilépve a biztonságos munkahelyi keretből: A tudásomat méltó módon szeretném megosztani másokkal.

Döntsd el, folytatod-e az olvasást!

Eljön az idő, amikor érzed, megújulásra van szükséged.

Megújulás az álmaid és vágyaid hangját követve

Vannak álmaid, vágyaid, amiket szeretnél teljesíteni, például elindítani egy vállalkozást, céget alapítani – olyat, amit a gyerekeid esetleg tovább visznek, mikor Te már úgy érzed, eleget dolgoztál életedben. Lehet, hogy egy Ügy szolgálatába akarsz állni. Boldog akarsz lenni. 

Gyerekkorodban még tudtad… visszatérhetsz bármikor az életed során. Talán az a bizonyos “middle life crisis” szükséges ahhoz, hogy ébresztőt fújj a magad számára. Mert ekkor már mégis csak önállóan döntesz a saját életedről. Mi is akartál lenni gyerekkorodban, milyen életet képzelté magadnak?

A vágyaid és az álmaid a hajtóerők. Ezekből fakadnak a céljaid, a terveid. Önazonossá tesznek, mert belülről kifelé irányulnak: a lelked mélyéről törnek fel és tudatosodnak benned.

Én úgy tekintek az álmaimra és a vágyaimra, mint a szívem szavára. Minden esetben be kellett látnom idáig, hogy a hosszú távon is sikeres lépéseimet a szívem szavára hallgatva tettem meg. Amikor az "eszem diktált", mindig eltévedtem. Mondhatom úgyis, kompromisszumot kötöttem, ami idővel kezelhetetlenné tette számomra a helyzetet, amibe belementem. 

Eljön az idő, amikor úgy érzed, lépned kell a megvalósítás irányába. És lépsz:

helyet keresel a vállalkozásodnak – lehet, hogy a nappalid sarkában lesz az irodád és a garázsodban a műhely, a bolt 🙂

információt gyűjtesz a szakmai megvalósítással kapcsolatban,

kitalálod a vállalkozási formát,

tudod, hogy hirdetned kell,

könyvelőt keresel,

lehet, hogy ügyvédre is szükséged van,

mindenkinek a vállalkozásodról, az ötletedről beszélsz vagy SENKINEK sem mondod el, és csak magadban dédelgeted az álmodat,

egyszer csak nyilvánvalóvá teszed a tervet a családod, a barátaid számára.

Ez az első kritikus pillanat a terv megvalósításában: hogyan fogadják? Támogatnak vagy lebeszélnek? Hogyan, milyen eszközöket “vetnek be”? Direkt ellenállást tanúsítanak, szóban támogatnak, de egyébként mindig közbe jön valami, ami miatt éppen “bocs, nem tudok segíteni…” helyzetek adódnak vagy ŐSZINTÉN melléd állnak.

Kiderül számodra, hogyan látnak Téged és mit várnak Tőled azok, akiket szeretsz. Neked is tisztáznod kell, feléjük ugyan ezeket a kérdéseket. 

Vállalod ezt? Ha igen, olvass tovább:

A vágyak és álmok formát öltenek: a vállalkozásod szervezése

Úgy döntöttél, folytatod az olvasást, ebből arra következtetek, a vállalkozásod szervezését is elkezdted (vagy már túl is vagy rajta).

A tervezés és a szervezés ismét egy olyan folyamat, amihez külső tanácsokra lesz szükséged. Sőt, körvonalazódik, hogy kik lesznek a vállalkozásod szereplői – név szerint is akár. 

Jönnek a termékbeszállítók, könyvelők, ügyvédek, marketing és PR szakértők, web designer-ek, szakmai együttműködő partnerek és még sorolhatnám… Megfogadod a tanácsukat? Ki az, akinek megfogadod a szavát? Hogyan hat rád az, akinek adsz a szavára? Eláraszt a sok új információ, aminek befogadására felkészültél, mégis sok ez egyszerre. Tudod menedzselni az információ feldolgozását? 

Szembe találod magad mindenféle rendszerrel, ami segíti a vállalkozásod elindulását és működtetését. Tudod, mit hogyan kell csinálnod. Megérted a tanácsadóid szavát, a gondolataid szintjén helyén van minden. És miközben bólogatsz a tanácsadáson, hogy igen, érted… a gyomrod diónyi méretűre zsugorodik, és alig bírsz megszólalni. Mert érted…, és érzed, hogy ez Neked sok, kevés, nem az, amire szükséged van… De kimondani nehéz. Sőt, az adott pillanatban lehet, hogy eddig el sem jutsz, nem érzékeled, mi történik Veled. Úgy igazán, a lelked mélyén kapisgálod, hogy valami nincs rendben, de haladsz tovább, mert az idő telik, a pénzed fogy. Majd csodálkozol, hogy megint nem sikerült… valami.

Nekem az segített átlendülni ezen a szakaszon, hogy megértettem: egyik rendszerből átléptem egy másik rendszerbe. Az általam választott rendszernek is vannak szabályai. Ezeket a szabályokat is be kell tartanom, a saját érdekemben. Mi a különbség? A saját időmben élek, a saját tempómban haladok. A megértésem a saját, belső megélésemre alapozódik. Így dinamikusan stabil, reziliens hozzáállást alakítottam ki. A jól felfogott érdekemet összehangolom a szívem szavával.

A saját utad keresése és a tanulás kapcsolata

Van egy közmondás, amivel gyerekkorom óta küzdök: “Járt utat járatlanért, el ne hagyj!”

Ha “szót fogadnánk” és alávetnénk magunkat e tanításnak, egészen más világban élnénk. Olyanban, amiben én egészen biztos, hogy nem érezném jól magam. Olyan, mintha a fejemre koppintanának és azt mondanák: “Na, na! Ehhez nem értesz!”

A fejlődés alapkövetelmény, ha a magad útját járod. A megújulás folyamatossá válik – vannak kilencven éves emberek a környezetemben, akik fiatalok. Mert nyitottak, érdeklődőek. Rácsodálkoznak a világra és igazodnak hozzá!

Három tanulási irányt látok, amiken érdemes elindulni. Az első úton az önismeret, az önazonosság kérdése alapján indulsz. Ebben az összefüggésben a családi szellemi örökséged van a középpontban.

A második út a szociális kompetenciáidról, magyarul a más emberekkel való kapcsolatodról szól.

A harmadikként leírt irány a vállalkozásoddal kapcsolatos ismereteid bővítésére vonatkozik.

A szálak mindhárom esetben a Te megújulási, újítási folyamatodhoz vezetnek.

Tanulási irány 1.:

Mert hiába minden óvó és védő szó és ölelés: a magad útját kell járnod. Azt, amin még soha senki egyetlen lépést sem tett. Logikus, hiszen Te egyedi módon látod a világot és ahogy az életed éled, az is csak Rád jellemző. Hasonlítasz a felmenőidhez, és mégsem “ők” vagy. A saját küldetésedet teljesíted. Mindezzel együtt igaz az is, hogy őrzöd a múltad, a családod múltját. Hogy mindez támogató háttér legyen számodra, érdemes megkeresned a helyed ebben a rendszerben is. Miközben rendet raksz magadban, fejlődsz és tanulsz, elsősorban  magadról. Az önismereted fejlődik:

Ki vagy Te? Hogyan látod a világot?

Tanulási irány 2.:

Lehet, hogy kiváló szakértője vagy a területnek, ahol indulni akarsz a vállalkozásoddal. Lehet, hogy kiváló üzleti érzékkel rendelkezel és mindegy, mit árulsz, eladod és kész…

Rájössz, hogy tanulnod kell, rengeteget. Ha egyedül vágsz bele, a rengetegnél is többet 🙂 Annyi mindent kell tanulnod és olyan témákban, amikre nem is gondoltál.

A megújulás = tanulás.

Amikor elhatározod, hogy a magad útjára lépsz és azon haladsz tovább, tudd, hogy önmagad fejlesztése lesz a legfontosabb. Miért?

Mert a vállalkozásod működtetéséhez tartozik

  • az időbeosztásod szervezése,
  • ahogyan beszélsz az alkalmazottaiddal, az ügyfeleiddel, a beszállítóiddal.
  • Az is ide tartozik, hogyan beszélsz a vállalkozásodról, kikkel osztod meg a sikereidet és az elakadásaidat.

Lesznek hibáid, mert nem azt mondod, amit szeretnél, nem úgy szólsz, ahogyan szeretnél és megengedőbb leszel  magaddal szemben vagy szigorúbb, mindenképpen kibillensz az egyensúlyi állapotodból. 

A tanulásod ebben az esetben arról szól, hogyan állíthatod vissza az egyensúlyodat? Mi az a dinamika, mozgás, ami számodra komfortos és ezáltal biztonságos mások számára is?

Tanulási irány 3.:

Tapasztalom, hogy rendre azt a szemüveget viseljük, amit az iskolai végzettségünkkel megkaptunk. Egyfajta kiváltság ez, és gúzsba is köt. Mert ad egy látásmódot, amivel értelmezzük, mi történik velünk. És miután az iskolában szakmákat tanítanak (az egyetemen is) a látásmódunkat folyamatosan tágítanunk szükséges.

Üzleti tervet kell készítened akkor is, ha bölcsész vagy. Szükséges önismerettel foglalkoznod akkor is, ha mérnök vagy. Meg kell tanulnod, milyen színű és szabású zakó áll jól rajtad – különben feszélyezve érzed magad, mert érzed, nem az “igazi” , amit kihozol magadból. Marketing tervet is készítesz, miközben soha nem tanultad. Majd rájössz, hogy a PR-ban is van valami, ami éppen Neked való.

És a honlap, a közösségi média felületek használata és legfőképpen értelme. Majd jön az angol nyelv hiánya – ami több generáció számára jelent gondot. Mert előbb-utóbb angolul chat-elsz a hírlevélküldő program egyik asszisztensével…

Tanulnod kell és egyre több irányból befogadnod az információt. Mindezt azért, hogy a szakmai hitelednek legyen útja, a termékedre legyen kereslet. Nem az eladásról szól ez  a tanulási folyamat sem, hanem arról, hogyan viszonyulsz a tanuláshoz, mennyire fontos számodra a saját ügyed. 

Mindig szerettem tanulni és tanítani. Akkor vagyok elememben, amikor valami új dolog alkotásáról, létrehozásáról van szó, amikor valami megújul: egy élet, egy ház, egy cég. Több olyan projektem volt, amelyekben az elindulását segítettem egy ügynek. Szívesen tanulok arról, hogyan kell egyesületet létrehozni jogi és könyvelési szempontokból is. Az is "én vagyok", aki azt mondja, meditálj minden nap, figyelj, tartsd a fókuszt, érzékeld, mi történik Veled. A tanulás lehetőségén keresztül látom a világot. Ez az a szempont, ami benne tart a vállalkozásomban.

Tudod-e és akarod-e tudni, mit miért csinálsz? Ha igen, folytasd az olvasást!

Kihagyhatatlan lépések: az önazonosság, az önbecsülés és a konkurencia

Figyeled a konkurenciát, nézed, ki hogyan éri el a “sikert”. Tudod-e milyen szempontok alapján tartasz valakit sikeresnek? Tisztában vagy-e azzal, Te mikor és mitől leszel sikeres? Mennyi időt fordítasz arra, hogy figyeled „mások hogyan csinálják”? És mit kezdesz az információval, a megfigyeléseddel, a megfigyelésed eredményével? Tanulsz belőle vagy inkább azt érzed, „lehúz”. Mert Te sose leszel olyan, mert a múltadban ezt és ezt másképpen kellett volna tenned…

Ismered önmagad annyira, hogy meg tudd fogalmazni, mi a siker számodra?

Kinek akarsz megfelelni?

Mit akarsz bizonyítani?

Szereted magad?

Neked írok, aki álmatlanul töltöd az éjszakáidat és számolod a napokat az első bevételed megérkezéséig, és újra és újra tervezel…, kezd szétesni az egész terved. Itt jön a kitartás képessége: hogyan reagálsz, amikor “nem úgy alakulnak a dolgok…”?

Megengeded magadnak, hogy „ne sikerüljön elsőre”  Mit csinálsz, ha kudarc ér? Ha valamit elrontasz, magyarázkodni kezdesz? Magadban keresed a hibát? Mennyire vagy türelmes magaddal szemben?

Lehet, hogy nem törődsz azzal, mások mit csinálnak és azt hogyan. Eleinte működik és ha ez nem így lenne, már nem olvasnál. Mert az elején az álom, a vágy van, ami Benned él. A többiek – a konkurencia – akkor kapnak szerepet, amikor elindulsz a megvalósítás felé.

Újra önmagad felé fordulsz: ki vagy te? Miért csinálod az egészet? Van-e bátorságod folytatni vagy feladod? Van önbizalmad? Tudsz-e önazonos módon működni? És a legfontosabb: 

Ki vagy te?

Miért csinálod az egészet?

Van-e bátorságod folytatni vagy feladod?

Van önbizalmad?

Tudsz-e önazonos módon működni? 

Szereted-e önmagad: a múltaddal, a jeleneddel együtt megbékélve, nyugalomra találva azzal, ami VAN, aki VAGY.

A konkurencia kutatásnak is vannak szabályai, ezeket Te alkotod magadnak. Vagyis én megalkottam magamnak. Kiválasztottam néhány szempontot, egészen pontosan hatot, ami alapján összehasonlítottam az elképzeléseimet mások megvalósult gyakorlatával. Különbségeket és azonosságokat kerestem, és találtam. Ez volt az ösvény, amin haladva meg tudtam fogalmazni, mi az, amit kizárólag én tudok adni. Mi az, ami különlegessé teszi az én munkámat? Mi az, ami miatt engem fogsz választani, ha coach-ra, szervezetfejlesztőre, szupervizorra van szükséged.

Merre jársz, hol tartasz a megújulás útján?

Hol tartasz most?

Mit csinálsz?

Az álmodat valósítod meg vagy bevételt termelsz?

Önmegvalósítasz vagy az üzleti trendeknek felelsz meg?

A saját utadat járod még vagy újra betagozódtál egy rendszerbe?

Hogyan tekintesz a jelenedre?

Akarod, hogy a „vagy-vagy” helyzetek „és” kapcsolatokká rendeződjenek?

Van benned annyi elszántság, hogy megtaláld a saját utad?

Egyedül nehéz az úton járni. Ha a közvetlen környezetedben élők támogatnak, akkor is egyedül vagy a döntési helyzetekben. Ha a vállalkozásodban van társad, alakulhatnak konfliktusok – ismételten egyedül maradsz. Neked kell tudnod, mi a helyes lépés, hogyan oldd fel az ellentétet, ami közétek feszül.

Az összes tanács annyit ér, amennyit megfogadsz azokból. Az összes megvásárolt rendszer annyit ér, amennyire értelmet tulajdonítasz az alkalmazásuknak. Ha vannak vagy lesznek alkalmazottaid, ők annyira fognak elköteleződni a célod mellett, amennyire megbízol bennük. Ha önazonos módon haladsz a megújulásod útján akkor egy stabil rendszer középpontja leszel. Képes leszel összerendezni az ellentétes tartalmakat, összehangolni az ellentétes érdekeket. Érthető lesz a szavad és hiteles.

A magam útját járva arra jutottam, hogy kell valaki, aki mellettem van. Szükségem van valakire, hívhatjuk konzulensnek, mentornak, vagy coach-nak, aki tükröt tart elém. Figyelem a környezetemet, merre megy a világ? A saját utamon járok. Ez arról is szól, hogy bátorítsalak, keresd meg Te is a saját utad. ​

Fotók: Schutterstock

Az én utam: felhívjam a figyelmed arra, amit tudsz. Szempontokat kínáljak ahhoz, hogy átrendezd a tudásod, az információt a tapasztalatodat a megújulásod érdekében. Tapasztald meg a siker minden aspektusát, fejlődj!

 

Vállalom, hogy melletted legyek, miközben a kérdéseidet keresed és felteszed. Támogatlak a saját fejlődésed útján, mint coach, mentor, kísérő.

Írj a kapcsolat@eltetoero.hu címre és felveszem Veled a kapcsolatot.

Móré Zsuzsa

KONZULTÁCIÓRA JELENTKEZEM
Küldd el jelentkezésedet és felveszem Veled a kapcsolatot.

Korábbi bejegyzések

Női karrier

Mitől válik a karrier “nőivé”?

A női karrier mást jelent, mint a férfiaké. Mögötte van a lemondás, az elengedés, a feladás, gyakran keserűség. Az önbizalom …

ELOLVASOM
dr. Somosi Ágnes

Amikor a hátrányból előny kovácsolódik

Interjú dr. Somosi Ágnes Ph.D. stratégiai marketing tanácsadóval arról, hogyan lehet kitartó és tudatos munkával a hátrányosnak tűnő adottságunkat az …

ELOLVASOM
Kováts Mária

Miért érzi a szülő hibásnak magát, ha a gyerekkel valami gond van?

Gondolatok arról, mit tehetünk a gyerekeink boldogságáért: lehetőségek és határok, melyek között szülőként mozgunk. Nem az anya a hibás, ha …

ELOLVASOM