+36 70 374 8685 | kapcsolat@eltetoero.hu
Asset 5

Éltető Erő blog

Saját út és megújulás

A megújulás módja: a magad útját keresd!

Mindig szerettem tanulni és tanítani. Akkor vagyok elememben, amikor valami új dolog alkotásáról, létrehozásáról van szó, amikor valami megújul: egy élet, egy ház, egy cég. Több olyan projektem volt, amelyekben az elindulását segítettem egy ügynek. Szívesen tanulok arról, hogyan kell egyesületet létrehozni jogi és könyvelési szempontokból is. Az is "én vagyok", aki azt mondja, meditálj minden nap, figyelj, tartsd a fókuszt, érzékeld, mi történik Veled. A tanulás lehetőségén keresztül látom a világot. Ez az a szempont, ami benne tart a vállalkozásomban.

Mire gondolok pontosan, amikor leírom, hogy „a megújulás módja: a magad útját keresd” és kinek szól a gondolatom?

Neked kell tudnod azt, mit akarsz, mélyen belül. Minden rendszer és folyamat, ami „készen” van és „bevált” csak egy vázlat. A tanácsok, és külső támogatások kizárólag akkor hasznosak számodra, ha a saját helyzetedre fordítod őket. Tudnod kell, miért kezded használni! Ha nem tisztázod, mi a Te utad, akkor rengeteg energiát (időt, pénzt, érzelmet, gondolatot) elpazarolsz. És a siker – ami egyébként a zsebedben van – elmarad. Az utad keresése tehát az a folyamat, amikor a külső hatásokat a saját szempontjaid alapján értékeled és ezután hozol döntést. Nem kell minden tanácsot megfogadnod, nem kell minden trendi „dologba” belemenned.

Mindazoknak szól ez az írás, akik meg akarják újítani az életüket és elindultak a saját útjukon. Akik tudják, érzik, hogy az, ahogyan eddig éltek, nem folytatható tovább. Azokhoz szólok – írok -, akik bátorságot éreznek magukban az újrakezdéshez. Akik vállalják a kockázatot, és mindent megtesznek azért, hogy sikerüljön a tervük megvalósítása, akik vállalkozást indítanak, akik cégük alapításán munkálkodnak. 

Eljön az idő, amikor érzed, megújulásra van szükséged.

Vannak álmaid, vágyaid, amiket szeretnél teljesíteni, például elindítani egy vállalkozást, céget alapítani – olyat, amit a gyerekeid esetleg tovább visznek, mikor Te már úgy érzed, eleget dolgoztál életedben. Lehet, hogy egy Ügy szolgálatába akarsz állni. Boldog akarsz lenni. 

Gyerekkorodban még tudtad… Bármikor visszatérhetsz a gyerekkori álmodhoz az életed során. Talán az a bizonyos „middle life crisis” szükséges ahhoz, hogy ébresztőt fújj a magad számára. Mert ekkor már mégis csak önállóan döntesz a saját életedről. Mi is akartál lenni gyerekkorodban, milyen életet képzelté magadnak?

A vágyaid és az álmaid a hajtóerők, ezekből fakadnak a céljaid, a terveid. Belülről kifelé irányulva haladsz: megérzésekből, bizonyosságokból táplálkozol és egy fejlődési folyamat során tudatosítod, céllá szervezed az álmodat, a vágyadat.

A fejlődés, mely elvezet a saját utadra, kérdésekre alapul. Kérdezned kell

  • saját magadat
  • a környezetedet.

 

Tisztán kell tudnod, mi a hajtóerőd, mi motivál, milyen értelemmel ruházod fel a vállalkozásodat, mi a célod: kinek akarsz megfelelni, kinek akarsz bizonyítani?

Miért fontosak ezek a kérdések?

Mert a kritikus pillanatokban – nem az elképzelésed szerint alakulnak a dolgaid – a Te belső lelkiállapotod fogja meghatározni, mit teszel, hogyan döntesz a nehéz helyzetben. Ugyanígy a siker is lehet teher, ha inkább a kudarcélmény „komfortos” számodra. A belső indíttatásodtól függ, hogy a folytatás – feladás tengelyén hol állsz meg és mikor? Mi előzi meg a folytatást vagy a feladást?

Amikor az „vágy-álom” fázisban vagy, készülsz az indulásra, van egy mondatod, amivel meg tudod indokolni, hogy miért lépsz erre az útra.

Mennyire vagy felkészült a visszajelzések fogadására? Kiderül számodra, hogyan vélekednek rólad azok, akiket szeretsz, akiket közel érzel magadhoz. Ki az, aki támogat – őszintén, szívből – és ki az, aki nem.

Tehát készülj a visszajelzések fogadására. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy mit válaszolj, ha ez vagy az a vélemény. Inkább arra készülj, magadban hogyan rendezed el azt, amit megtudtál a környezeted tükrén át látva magad.

Folytatod az utad, mert van bizonyosságod a sikerre vonatkozóan. Az önvizsgálatod, az önazonos értékek keresése és a konkrét, a vállalkozásod megvalósítása érdekében tett lépéseid párhuzamosan haladnak. Hullámzó mozgást végeznek, következnek egymásból. Egymást kiegészítik és speciálissá tesznek Téged, már a megjelenésed előtt.

Nézzük, az üzletszervezésed milyen kihívások elé állít, amelyeken szintén a belülről kifelé haladó kérdések lendítenek tovább.

A kihívás teljesítésének a lényege a kérdésfeltevés, legyen szó emberről, partner cégről, termékről, szolgáltatókról, miszerint hogyan érzel, mikor rá gondolsz, mi a megérzésed vele kapcsolatban?

Minden rendszer, tanácsadó akkor van a szolgálatodra, ha képes vagy a saját rendszeredhez igazítani az általa közvetített információt. Ha egy az egyben átveszed a tanácsot és nem szabod magadra, idővel eltérsz a belső irányodtól és csak rész sikereket érsz el.

Van egy közmondás, amivel gyerekkorom óta küzdök: „Járt utat járatlanért, el ne hagyj!” A fejlődés ellen protestál ez a mondás. A különleges, az egyedi nem fér bele, csak az, ami ismert, megszokott.

A fejlődés alapkövetelmény, ha a magad útját járod. Ehhez azonban el kell hagynod a járt utat. A megújulás folyamatossá válik – vannak kilencven éves emberek a környezetemben, akik fiatalok. Mert nyitottak, érdeklődőek. Rácsodálkoznak a világra és igazodnak hozzá!

Három tanulási irányt látok, amiken érdemes elindulni. Hangsúlyozom: elindulni, mert mindegyik önmagunkhoz vezet. A  Az első úton az önismeret, az önazonosság kérdése alapján indulsz. Ebben az összefüggésben a családi szellemi örökséged van a középpontban.

A második út a szociális kompetenciáidról, magyarul a más emberekkel való kapcsolatodról szól.

A harmadikként leírt irány a vállalkozásoddal kapcsolatos ismereteid bővítésére vonatkozik.

A szálak mindhárom esetben a Te megújulási, újítási folyamatodhoz vezetnek.

Tanulási irány 1.:

Mert hiába minden óvó és védő szó és ölelés: a magad útját kell járnod. Azt, amin még soha senki egyetlen lépést sem tett. Logikus, hiszen Te egyedi módon látod a világot és ahogy az életed éled, az is csak Rád jellemző. Hasonlítasz a felmenőidhez, és mégsem „ők” vagy. A saját küldetésedet teljesíted. Mindezzel együtt igaz az is, hogy őrzöd a múltad, a családod múltját. Hogy mindez támogató háttér legyen számodra, érdemes megkeresned a helyed ebben a rendszerben is. Miközben rendet raksz magadban, fejlődsz és tanulsz, elsősorban  magadról. Az önismereted fejlődik:

Ki vagy Te? Hogyan látod a világot?

Tanulási irány 2.:

Lehet, hogy kiváló szakértője vagy a területnek, ahol indulni akarsz a vállalkozásoddal. Lehet, hogy kiváló üzleti érzékkel rendelkezel és mindegy, mit árulsz, eladod és kész…

Rájössz, hogy tanulnod kell, rengeteget. Ha egyedül vágsz bele, a rengetegnél is többet 🙂 Annyi mindent kell tanulnod és olyan témákban, amikre nem is gondoltál.

A megújulás = tanulás.

Amikor elhatározod, hogy a magad útjára lépsz és azon haladsz tovább, tudd, hogy önmagad fejlesztése lesz a legfontosabb. Miért?

Mert a vállalkozásod működtetéséhez tartozik

  • az időbeosztásod szervezése,
  • ahogyan beszélsz az alkalmazottaiddal, az ügyfeleiddel, a beszállítóiddal.
  • Az is ide tartozik, hogyan beszélsz a vállalkozásodról, kikkel osztod meg a sikereidet és az elakadásaidat.

Lesznek hibáid, mert nem azt mondod, amit szeretnél, nem úgy szólsz, ahogyan szeretnél és megengedőbb leszel  magaddal szemben vagy szigorúbb, mindenképpen kibillensz az egyensúlyi állapotodból. 

A tanulásod ebben az esetben arról szól, hogyan állíthatod vissza az egyensúlyodat? Mi az a dinamika, mozgás, ami számodra komfortos és ezáltal biztonságos mások számára is?

Tanulási irány 3.:

Tapasztalom, hogy rendre azt a szemüveget viseljük, amit az iskolai végzettségünkkel megkaptunk. Egyfajta kiváltság ez, és gúzsba is köt. Mert ad egy látásmódot, amivel értelmezzük, mi történik velünk. És miután az iskolában szakmákat tanítanak (az egyetemen is) a látásmódunkat folyamatosan tágítanunk szükséges.

Üzleti tervet kell készítened akkor is, ha bölcsész vagy. Szükséges önismerettel foglalkoznod akkor is, ha mérnök vagy. Meg kell tanulnod, milyen színű és szabású zakó áll jól rajtad – különben feszélyezve érzed magad, mert érzed, nem az „igazi” , amit kihozol magadból. Marketing tervet is készítesz, miközben soha nem tanultad. Majd rájössz, hogy a PR-ban is van valami, ami éppen Neked való.

És a honlap, a közösségi média felületek használata és legfőképpen értelme. Majd jön az angol nyelv hiánya – ami több generáció számára jelent gondot. Mert előbb-utóbb angolul chat-elsz a hírlevélküldő program egyik asszisztensével…

Tanulnod kell és egyre több irányból befogadnod az információt. Mindezt azért, hogy a szakmai hitelednek legyen útja, a termékedre legyen kereslet. Nem az eladásról szól ez  a tanulási folyamat sem, hanem arról, hogyan viszonyulsz a tanuláshoz, mennyire fontos számodra a saját ügyed. 

Tudod-e és akarod-e tudni, mit miért csinálsz? Ha igen, folytasd az olvasást!

Kihagyhatatlan lépések: az önazonosság, az önbecsülés és a konkurencia

Figyeled a konkurenciát, nézed, ki hogyan éri el a „sikert”. Tudod-e milyen szempontok alapján tartasz valakit sikeresnek? Tisztában vagy-e azzal, Te mikor és mitől leszel sikeres? Mennyi időt fordítasz arra, hogy figyeled „mások hogyan csinálják”? És mit kezdesz az információval, a megfigyeléseddel, a megfigyelésed eredményével? Tanulsz belőle vagy inkább azt érzed, „lehúz”. Mert Te sose leszel olyan, mert a múltadban ezt és ezt másképpen kellett volna tenned…

Ismered önmagad annyira, hogy meg tudd fogalmazni, mi a siker számodra?

Kinek akarsz megfelelni?

Mit akarsz bizonyítani?

Szereted magad?

Neked írok, aki álmatlanul töltöd az éjszakáidat és számolod a napokat az első bevételed megérkezéséig, és újra és újra tervezel…, kezd szétesni az egész terved. Itt jön a kitartás képessége: hogyan reagálsz, amikor „nem úgy alakulnak a dolgok…”?

Megengeded magadnak, hogy „ne sikerüljön elsőre”  Mit csinálsz, ha kudarc ér? Ha valamit elrontasz, magyarázkodni kezdesz? Magadban keresed a hibát? Mennyire vagy türelmes magaddal szemben?

Lehet, hogy nem törődsz azzal, mások mit csinálnak és azt hogyan. Eleinte működik és ha ez nem így lenne, már nem olvasnál. Mert az elején az álom, a vágy van, ami Benned él. A többiek – a konkurencia – akkor kapnak szerepet, amikor elindulsz a megvalósítás felé.

Újra önmagad felé fordulsz: ki vagy te? Miért csinálod az egészet? Van-e bátorságod folytatni vagy feladod? Van önbizalmad? Tudsz-e önazonos módon működni? És a legfontosabb: 

Ki vagy te?

Miért csinálod az egészet?

Van-e bátorságod folytatni vagy feladod?

Van önbizalmad?

Tudsz-e önazonos módon működni? 

Szereted-e önmagad: a múltaddal, a jeleneddel együtt megbékélve, nyugalomra találva azzal, ami VAN, aki VAGY.

A konkurencia kutatásnak is vannak szabályai, ezeket Te alkotod magadnak.  Válassz ki néhány szempontot, maximum hatot, ami alapján összehasonlítod az elképzeléseidet mások megvalósult gyakorlatával. Különbségeket és azonosságokat keress. Ez lesz az ösvény, amin haladva meg tudod fogalmazni, mi az, amit kizárólag Te tudsz adni. Mi az, ami különlegessé teszi a munkádat?

Merre jársz, hol tartasz a megújulás útján?

Hol tartasz most?

Mit csinálsz?

Az álmodat valósítod meg vagy bevételt termelsz?

Önmegvalósítasz vagy az üzleti trendeknek felelsz meg?

A saját utadat járod még vagy újra betagozódtál egy rendszerbe?

Hogyan tekintesz a jelenedre?

Akarod, hogy a „vagy-vagy” helyzetek „és” kapcsolatokká rendeződjenek?

Van benned annyi elszántság, hogy megtaláld a saját utad?

Egyedül nehéz az úton járni. Ha a közvetlen környezetedben élők támogatnak, akkor is egyedül vagy a döntési helyzetekben. Ha a vállalkozásodban van társad, alakulhatnak konfliktusok – ismételten egyedül maradsz. Neked kell tudnod, mi a helyes lépés, hogyan oldd fel az ellentétet, ami közétek feszül.

Az összes tanács annyit ér, amennyit megfogadsz azokból. Az összes megvásárolt rendszer annyit ér, amennyire értelmet tulajdonítasz az alkalmazásuknak. Ha vannak vagy lesznek alkalmazottaid, ők annyira fognak elköteleződni a célod mellett, amennyire megbízol bennük. Ha önazonos módon haladsz a megújulásod útján akkor egy stabil rendszer középpontja leszel. Képes leszel összerendezni az ellentétes tartalmakat, összehangolni az ellentétes érdekeket. Érthető lesz a szavad és hiteles.

Fotók: Schutterstock

Az én utam: felhívjam a figyelmed arra, amit tudsz. Szempontokat kínáljak ahhoz, hogy átrendezd a tudásod a megújulásod érdekében. Tapasztald meg a siker minden aspektusát, fejlődj!

Móré Zsuzsa

KONZULTÁCIÓRA JELENTKEZEM
Küldd el jelentkezésedet és felveszem Veled a kapcsolatot.

Korábbi bejegyzések

Az élet érzése

Mottó: Tőled függ, hogy mire használod a tudásodat. Az élet érzése egy élmény, egy tapasztalat. Az életünket egy minőség jellemzi, …

ELOLVASOM
Nagy Zsolt

A sikeres karrier receptje

A sikeres karrier receptje egyedi összetevőket is tartalmaz, azonban van néhány alap „fűszer”. Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk az …

ELOLVASOM
Schoner János

Egy férfi karrierútja

„A napjaink füzetlapok, amiket összefűzünk és ebből lesz az élet.” Schoner János Interjú Schoner Jánossal, egy férfi karrierútjáról Egy férfi …

ELOLVASOM