+36 70 374 8685 | kapcsolat@eltetoero.hu
Asset 5

Éltető Erő blog

Szolnoki Judith

A szív dönt vagy az ész?

Szolnoki Judith energikus, szenvedélyes vállalkozó és – kamerán keresztül már többször láttam –, figyelmes, kedves, szerető anya. Ez két szerep, mondhatjuk, életének egy-egy részét alkotják. Mégis az az érzésem, az egész életét ismerem, mert a teljesség megélésére törekszik. Gyorsan tanul, ami abban nyilvánul meg, hogy alkalmazza a tudást és fejleszti, a maga arcára szabja. Egy zen meditációs programomra jelentkezett, így találkoztunk. Bevallom, meglepett, ahogyan a sűrű tennivalói között elcsendesedett és érezhetően a pillanatba került. Mint utóbb kiderült, ez is egyik erőssége, a jelenben lenni.

Maradt a kapcsolat és időnként beszélünk. Szép lassan kiderült, van mondanivalónk egymás számára, talán egymás vállalkozását is tudjuk erősíteni. Ez ihlette az interjú elkészítését részemről. Itt persze nem áll meg a történet, mert úgy tűnik, én is hozzá tudok járulni Judith sikeréhez.

Pályakezdés, külföldi tapasztalatok, alkalmazott – vállalkozó, értékek, magyarság, a szív és az ész kapcsolata – ezekről olvashatsz és gondolkodhatsz Judith tapasztaltai által.

 

 • Mi a történeted? 
 • Kitűnő voltam, innen majdnem egyenes út vezetett, hogy közgazdász lettem. Előbb angolul akartam tanulni, ezért Angliába költöztem és au-pair-ként tanultam. Aztán hazajöttem és főiskola mellett munkába álltam. Tíz évig dolgoztam autóiparban, kereskedelmi, marketing területen, logisztikai- és vevőszolgálati osztályvezetőként. Sok mindent megtanultam abban az időben, aminek most hasznát veszem a saját vállalkozásom vezetése során. Aztán Olaszországba költöztem olasz szerelmemhez, aki azóta a férjem. Az elhelyezkedésem nem volt könnyű, sőt csalódás volt, hogy a szakmai végzettség, tudás, tapasztalat egyre kevésbé számít, ahogy Olaszországban egyre délebbre megyünk, így az ismerősök segítettek munkát találni egy olasz csokiboltban, amit egyébként imádtam. Mellette angol tanításból éltem, miközben arra vágytam, hogy megtaláljam a saját utam, s olyan munkám legyen, amit otthonról, illetve a világ bármely pontjáról végezhetek. Ez különösen felerősödött, amikor megszületett a kisfiunk, de már előtte is élt bennem ez az igény, hiszen rengeteget utaztunk, és éltünk hosszabb-rövidebb ideig külföldön.
 •  
 • Tehát ez inspirálta a Judi’s Gourmet Webshop megalapítását, megalkotását. Mi motivál téged, mi az, ami a szívedből fakad?
 • Akkor érzem teljesnek magam, ha tudom, hogy másokon segíthetek, jobbá tehetem az emberek életét. Folyamatosan tanulok magamról, tovább szeretnék lépni, fejlődni – ez mindig igaz rám. Fontos az is, hogy inspiráljak másokat. Szeretek élni, és örömmel veszem a legapróbb dolgokat is, mindent, ami szép, esztétikus. Erre törekszem az ajándékcsomagok összeállításakor is: örömöt okozzon a látvány, a csomagolás anyagának a tapintása, és kibontás után az ízek, az illatok. A pillanat szépsége motivál, az, hogy mindenben megtaláljam a szépet, a különlegeset, és ezt megmutassam, átadjam másoknak. Mert lehet így élni, örömre hangolva magunkat, a teljességre törekedve.
 • Érezhetően más értékrendet képviselsz, hiszen tovább lépsz, tovább látsz a nehézségeken, a problémákon. Hogyan alakult ki ez a fajta élet-látás nálad?
 • Nagyon sok kultúrát megismertem közelről, ami segített abban, hogy rugalmasabb és elfogadó legyek, a megoldást keressem, s magam is könnyen adaptálódjak. Egyrészt éveket töltöttem egy-egy országban, másrészt intenzív nemzetközi munka- és személyes kapcsolatok által, például japánokkal, belgákkal dolgoztam egy évtizedig. A legjelentősebb élményeim az Angliában töltött évekhez kapcsolódnak, meg kell említenem ebből a szempontból Szaúd-Arábiát is, ahol szintén éltünk. Olaszország, ahol jelenleg élek a családommal – a férjemmel és a kisfiunkkal – az otthonom. Itt szeretném megjegyezni, hogy Magyarország is az otthonom, ahova akárhonnan indulok, mindig „haza” megyek. A sok utazás, illetve az utazás során szerzett tapasztalataim megerősítették a személyes, vagy még inkább a lelkem mélyéről fakadó inspirációmat, élet szeretetemet.
 • Mondanál néhány konkrét példát, ami által erősödött az élet szereteted?
 • Az olaszok híresek a „dolce vita” hozzáállásukról, élvezik az életet, de a családi tragédiákat is természetesen kezelik. A legrosszabb helyzetben is van energiájuk a jóra figyelni, megkeresni azt az egyetlen pontot, ami kiutat mutat a válságos pillanatban. Angliában pedig arra láttam jó példát, hogy ha az ember tisztességesen meg van fizetve, lehet az anyagi javakkal élni, tanulásra, tudás és tapasztalatszerzésre fordítani a vagyont. Angliában tapasztaltam azt is, hogy az embert elfogadják a maga valóságában és támogatják a céljai elérésében.
 • Biztosan előfordult, hogy nehéz helyzetbe kerültél. Hogyan oldottad meg ezeket a szituációkat?
 • A belátás segített minden esetben, mivel ismertem a kulturális különbségeket, s elfogadtam, hogy ebből eredően esetleg hátrányos helyzetbe kerültem, például egy közlekedési baleset során a Bahrein-i Királyságban, ahol az araboknak van igazuk, akkor is, ha nem. Akkor is, ha a másik fél európai diplomata és rendőr egyben. Elképesztő. Abba már bele sem megyek, ha én –nőként- lettem volna közúti balesetet érintettje. Az is fontos tapasztalás volt, hogy az ázsiai multinacionális rendszerben nő nem tud úgy érvényesülni, mint egy európaiban. Minden kultúrában van hierarchikus rendeződés, ez nyilván alakul, oldódik, változik az időben előre haladva, mégis létezőnek kell tekintenünk. Ha megtanuljuk, hogyan igazodjunk, milyen módon viszonyuljunk ezekhez, azzal sokat segítünk magunkon, nem pazaroljuk feleslegesen az energiánkat bosszankodásra. Fontos, hogy könnyebb helyzeteket elfogadni és feldolgozni, ha tisztában vagyunk egy ország kulturális hátterével.
 • A beszélgetésünk elején elmondtad, hogy tíz évig alkalmazottként dolgoztál. Most a saját vállalkozásodat vezeted, alakítod, fáradhatatlanul, szenvedéllyel. Hol van a különbség számodra az alkalmazotti és a vállalkozói lét között?
 • Az alkalmazotti lét egy ál-biztonság érzet, kiszolgáltatva a külső körülményeknek. Például bármikor előfordulhat, hogy új vezető érkezése vagy átszervezés miatt elveszíthetik a munkájukat. Azon túl van egy „plafon” az elérhető pozíció és a fizetés tekintetében is. Vállalkozónak lenni az önmegvalósítás, a szabadság maga. A biztonságot a saját magamba vetett hitem adja, és a döntéseimért a felelősség az enyém. Én választom meg az irányt, és hogy kivel dolgozom együtt, a terméket, amivel nem csak azonosulni tudok, hanem a szívem-lelkem benne van. Az időmet saját belátásom szerint osztom be, törekedve arra, hogy a legeslegjobbat hozzam ki magamból. Persze minden téren lehet és kell is fejlődni, de az értékrendemet így tudom a legeslegjobban kifejezni, ha a saját utamat járom.
 • Mi a legfontosabb érték számodra?
 • Szeretném a magyarságomból fakadó értékeimet átadni a kisfiamnak. Két nemzetiségű család vagyunk és egyformán fontosnak tartjuk a saját kultúránk átadását és támogatjuk egymást abban, hogy mindez harmonikusan történjen a gyermekünk számára. Olyan kérdésekre kellett válaszolnunk, hogy milyen nyelven tanuljon a fiunk? Természetesen két nyelven tanítjuk: az apukája olaszul beszél hozzá, én magyarul. Igyekszem magyaros ételeket főzni, a vállalkozásom ötlete is ebből táplálkozik -, magyar mesekönyveket olvasok neki. Amikor megkérdezik tőle, hogy „Te olasz vagy?” Azt feleli nagyon határozottan: „Igen, olasz vagyok és magyar!” Nagyon büszke vagyok rá. Mellesleg megjegyzem, a vállalkozásomban épp magyar napok kihívás folyik, hogy Magyarországot közelebb hozzuk. Lehet csatlakozni 🙂 Több generációval előre gondolkodom és eszerint élek, ez alapján hozom meg a döntéseimet. Tisztában vagyok azzal, hogy rajtam múlik, mit adok át a gyerekemnek és a környezetemnek, szűkebb és tágabb értelemben egyaránt.
 • Milyen értékeket hozol a családodból?
 • A legfontosabb számomra az együtt töltött idő. Mamesznél (nagymamámnál) minden ünnepen együtt voltunk, ezek nem csak szép emlékként élnek bennem, hanem ebből fakad elhivatottságom a családi ünnepek hagyományának tovább éltetésére. A családi együttlétek kitűnő alkalmak a szeretetünk és egymás iránti tiszteletünk kifejezésére, a családi történetek megismerésére, segítségnyújtásra, példák mutatására, tanításokra, ezekhez mindig visszanyúlhatunk, velünk élnek tovább.
 • Mitől érzed magad magyarnak?
 • A nyelv jut eszembe elsőként, ami a gondolkodás és a beszéd mellett az irodalom által fejeződik ki számomra. Fontosnak tartom, hogy helyesen beszéljek, helyesen írjak, ami a többnyelvűséggel egyre nehezebb még az anyanyelven is, ezért indítottam külföldön élve egy blogot. A blog a gyakorlat terepe, rendszerességet és tudatosságot igényel a vezetése. A magyarságomat segítik kifejezni az ünnepi ételeink is. Bárhol voltunk a világban, mindig volt bejgli a karácsonyi asztalunkon és a sonka is ott termett Húsvétkor. A Bahreini Királyságba eljött a Nyuszi, a Karácsonyt pedig szokásaink szerint ünnepeltük az Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában is, ahol egyébként tiltott a karácsony.
 • Mi az, amit másképp tennél most, ezzel a rengeteg tapasztalattal, ami felvértezett az évek alatt?
 • Az én esetemben pályakezdőként a pályaválasztás során az ész döntött, és nem a szív. Ez hosszú évekre „kereső üzemmódba” helyezi az embert, keresünk valamit, csak nem tudjuk, hogy mit. Ugyan alakulhatnak jól is a helyzetek, tesszük a dolgunkat, de mennek az évek, s közben ott motoszkál egy megfoghatatlan érzés, egy gondolat: mi az út, mi az élet értelme, mi a hivatásom? A szimplán ésszerű döntések következménye, hogy azt érezhetjük, hogy valami nem stimmel. Az érzéseket komolyan kell venni, elcsendesedni, megvizsgálni mindent, kivétel nélkül. Ez a feltétele a tovább lépésnek.

Az ész döntött és nem a szív. Meghatott ez a mondat a beszélgetésünk végén. Felvillantotta bennem azt, amikor keresünk valamit és mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk. Felforgatjuk a házat – akár többször is. És mindig újra el kell rendeznünk mindent, vissza a helyére vagy új helyet találva a dolgainknak. Nekünk, kereső embereknek sokféleképpen alakulhat az életünk. A fejlődés vágya által inspirálódni, meglátni a szépet, az adott pillanatot értékelni a legnagyobb ajándék közben. Talán éppen ezt keressük?

A fenti linken meggyőződhetsz Judith örömmel, szépséggel kapcsolatos gondolataival. Nézz szét az oldalán, amivel küldetése, hogy a magyar értékek és hagyományok ápolása, továbbadása megvalósuljon. Ezek megtartásához különleges magyar gasztronómiai finomságok, kézműves ajándéktárgyak felkutatásával és elérhetővé tételével járul hozzá, ízléses hungarikum ajándékcsomagjai itt érhetők el: 

Móré Zsuzsa

Kategóriák

Címkék

KONZULTÁCIÓRA JELENTKEZEM
Küldd el jelentkezésedet és felveszem Veled a kapcsolatot.

Korábbi bejegyzések

Nagy Zsolt

A sikeres karrier receptje

A sikeres karrier receptje egyedi összetevőket is tartalmaz, azonban van néhány alap „fűszer”. Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk az …

ELOLVASOM
Schoner János

Egy férfi karrierútja

„A napjaink füzetlapok, amiket összefűzünk és ebből lesz az élet.” Schoner János Interjú Schoner Jánossal, egy férfi karrierútjáról Egy férfi …

ELOLVASOM
Szabadság

Néhány kérdés, ami rávilágít arra, hogy szabadok vagyunk-e?

Szabadnak lenni azt jelenti – szerintem – hogy a magunk dolgával törődünk. Arra fordítjuk a figyelmünket, energiánkat, ami a mi …

ELOLVASOM