+36 70 374 8685 | kapcsolat@eltetoero.hu
Asset 5

Éltető Erő blog

Autómentő, szállítás

Egy fiatal, autómentő vállalkozó határozott lépései

„A jég hátán is megél!” Szoktuk mondani, ha valakit talpraesettnek tartunk, akiről azt gondoljuk, a tudását a gyakorlatban képes alkalmazni, kamatoztatni. Andrást ilyen embernek láttam, a közösségi média posztjain keresztül.  Autómentő, az ország egész területére kiterjed a szolgáltatása. Jó minőségű, diszkrét fotók – diszkrét, mert a mentett autó rendszáma sosem látszik – rendszeresen, napi szinten jelennek meg a Brósch Autómentés és a privát oldalán, néhány jól szerkesztett mondat kíséretében. Gondoltam többször, hogy karrierje érdekes lehet a fiatal, pályakezdők részére, hiszen látszik, hogy profin végzi munkáját.  Meg akartam kérdezni, hogy egy Hajdú-Bihar megyei kisvárosban, Kabán – ahonnan én is származom – hogyan lett szakmailag elismert, sikeres vállalkozó? Mi motiválja, napról napra?

Néhány héttel ezelőtt a napi posztja arról szólt, hogy a „Turul Szállítás Kategória” Hajdú-Bihar megyei 1. helyezettje lett az ügyfelek választása alapján. A díjat odaítélők a közösségi média jelenléte alapján vizsgálták, mennyi embert ér el vállalkozásának oldalával, a követői, kedvelői számát és a szöveges visszajelzések tartalmát. Tudjuk, hogy a közösségi média sem varázsütésre működik, keményen kell dolgozni a valóságban, hogy az online térben visszaigazolást kapjunk: jól végezzük munkánkat. Ez az információ megadta a lendületet és megkerestem nem csak azért, hogy gratuláljak, hanem felkértem az interjúra. Tanuljunk Tőle!

Aki az utókat szereti...
 • Kezdjük az elején. Gondolom, imádod az autókat.
 • Tizenegy éves korom óta szerelek autókat, húsz éves korom óta saját műhelyem van. Mindent meg tudok javítani az autóimon, ezen túl pedig Old timer autók felújításával foglalkozom. Most éppen egy 1970-es „Herby”, hivatalosabb nevén Volkswagen Beetle, magyarul Bogár felújításán dolgozom. Ez a hobbim egy nagy elismerést is hozott, mert a Hungaroringen 2015-ben, az Opel Családi Napon nyertem, enyém lett a „Legszebb felújított autó” díja.
 • A szakmád a hobbid és a hobbid a szakmád. Ez igaz rád?
 • A középiskolai tanulmányaimat Debrecenben, a Brassai Sámuel Műszaki Technikumban végeztem. Érettségi után két évig tanultam a szakmát. A másik, amire figyelmet fordítottam, hogy legyen jogosítványom minél több járműtípusra.
Európa
 • Milyen munkáid voltak, hogyan kamatoztattad a tudásodat?
 • Hat évig kamion sofőr voltam, bejártam egész Európát. Nem csak az utakat ismertem Keletről Nyugatra, Északról Délre és fordítva mindezt, hanem a városokat, a tájakat is figyeltem, kerestem, hogyan tudok gyarapodni szellemileg. Gyűjtöttem az élményeket. Múzeumokba jártam, az óvárosokban sétáltam, volt erre időm. A tengerhez mindig lementem, bármilyen idő volt.
 • Mi volt a legnagyobb élményed ebben a hat évben?
 • Rengeteg élményem van. Az egyik legizgalmasabb talán az, amikor Spanyolországban, Saragoza utcáin békésen sétálgattam és egyszer csak rájöttem, hogy a bikafuttatás kellős közepébe csöppentem… Egy magánházba szerencsére „befogadtak”. A legszebb élményem a norvég vidék látványa. A hegyek, a tenger, a fjordok csodálatos képét gyakran felidézem. Nagyon hiányzik – mert lenyűgöző volt – a hatalmas kompokkal való utazás. Volt, amikor az Adriát Észak – Dél irányban komppal szeltük át. Órákat tudnék mesélni a koszovói, boszniai útjaimról, amikor nagyon észnél kellett lennem, hogy eljussak az úticélomig.
 • Melyik országban érezted magad a legnagyobb biztonságban?
 • Norvégia a kedvencem ebből a szempontból. Nyugodt és kiszámítható, az emberek kedvesek, a közlekedés során elég betartani a szabályokat. Biztonságos, nyugodt ország, csak ismételni tudom. De nagyon tetszett Görögország és Portugália is. A tenger és a hegyek minden alkalommal lenyűgöztek.
Döntés és motiváció
 • Szeretted a munkádat, mégis váltottál? Mi adta az ötletet és főleg mi motivált az autómentő és közúti szállító vállalkozásod elindításában?
 • Megfigyeltem, hogy Európában egy közúti baleset során az autómentők gyorsak és szakszerűen segítenek. Átgondoltam, mi a helyzet Magyarországon, és arra jutottam, ez egy életképes vállalkozás lesz, ha belevágok. Éreztem magamban, hogy segíteni szeretnék. A kamionozás mellett a családra nincs idő, a magánélet oda lesz, hiszen folyton úton vagyok. Bár nagyon szerettem a munkámat, a kollégáimat, mégis úgy döntöttem, befejezem ezt az életformát, és elindítom a vállalkozásomat.
 • A profilod alapján autómentő vagy és szállítást vállalsz. Azt olvashatjuk a vállalkozásodról, hogy 

Gyors és megbízható segítség nyújtás lerobbant, üzemképtelen gépjárművek kisgépek mentésében

 • Igen, két autómentő autóm van teljes rögzítés- és emeléstechnikai felszereléssel ellátva. Az ország egész területén vállalok megbízást és a környező országokba is, ha ez szükséges.
 • Hogyan indítottad a vállalkozásodat? Mi volt az első lépésed?
 • Volt megtakarított pénzem, abból megvettem az első járműveimet és a legjobb minőségű mentőfelszerelést, a már említett rögzítés- és emeléstechnikai eszközöket. Ezen túl a tevékenység végzéséhez szükséges hatósági, önkormányzati engedélyeket is be kellett szereznem, hiszen egy komoly baleset esetében csak akkor nyújthatok segítséget, ha igazolni tudom a jogosultságomat.
Profi szakember
 • Belevágtál, elkezdted. Mik voltak a kezdeti tapasztalataid?
 • A kezdeti tapasztalataim most is megállják a helyüket. A legfontosabb, hogy pontos vagyok, és a tudásom legjavát használom, szakszerűen elvégezzem a mentést, vagy szállítást. Tisztán tartom az autóimat, ami azért is fontos, mert az életem nagy részét ezekben töltöm. Megfigyeltem, hogy a precizitás megnyugtatja az embereket, hiszen biztonságban érzik magukat, ha látják, tisztelettel és szakszerűen bánok a sérült, lerobbant autóikkal. Barátságos vagyok mindenkivel, tudom, hogy trauma érte őket és az ember másként viselkedik egy kritikus pillanatban. Volt példa arra, hogy nagyértékű luxusautó szállítására kaptam megbízást. A feladatot úgy vállaltam el, hogy megemeltem a szállításra vonatkozóan a felelősségbiztosításom értékét és a szokásos precizitással végeztem a feladatot. Arra is volt már példa, hogy valaki azt kérte, ne fecséreljem a drága időt a rögzítésre, úgyse megyünk messzire, egyfajta „Jó lesz az úgy is!” hozzáállásra bíztatott. Nem mentem bele, autómentő vagyok, tudom, hogy néhány száz méteren ugyanúgy történhet baleset, mint hosszabb utakon.
Tudatos vállalkozó
 • Gondolkodtam azon – a közösségi médiából megismert információk alapján – hogy inkább vállalkozó vagy. Azon túl, hogy professzionálisan műveled autómentő munkádat, mégis, feltűnően tudatosan építkezel, mint vállalkozó. Szerintem bármilyen vállalkozást indítanál, sikeres lennél benne.
 • A jég hátán is megélek, a tudásom biztonságot ad. Látom a lehetőségeket és ami van, arra építek, abból indul a fejlesztésem. Önerőből működtetem a vállalkozásomat, ehhez előrelátás szükséges, hiszen én is kerülhetek váratlan helyzetbe. Mindent meg tudok javítani az autóimon, csak az alkatrészek kerülnek pénzbe. Ezenkívül tisztában vagyok azzal, hogy szükség van a marketingre, ismertségre, hogy tudják, fordulhatnak hozzám, ha lerobbannak, fontos az elérhetőség. A volt munkahelyemről is megkeresnek nem csak azért, hogy menjek vissza dolgozni, Európa útjaira, hanem megbízásokat kapok tőlük.
A siker 9 összetevője

pontosság

szakszerűség

kommunikációs készség

önfegyelem

bátorság

tervezés

elszántság

kedvesség

magabiztosság

 • Mely tulajdonságok fontosak szerinted ahhoz, hogy egy vállalkozást sikerre vigyen a tulajdonosa?
 • A saját tapasztalatomból indulok ki, azt tudom, nekem mi segít, mi vezet sikerre. Amit már említettem a pontosság, szakszerűség és a kommunikációs készség az alapokat adják. Ezek önmagukban azonban talán nem érnének ennyit, mert szükség van a tervezésre – pénzügyi, fejlesztési, időbeosztás szempontjából egyaránt. Az önfegyelem a következő, hiszen a terveimet, a céljaimat csak tudatos hozzáállással tudom teljesíteni, megvalósítani. A bátorság és az elszántság vannak a következő szinten, ezek a döntésekhez szükségesek, szakmailag és a vállalkozás vezetésében egyaránt van szerepük. Utoljára említem a magabiztosságot, hiszen ismernem kell magam ahhoz, hogy tudjam, merre és hogyan fejlődjek, fejlesszek.
 • Ez egy kész recept! Köszönöm, az Olvasók nevében is!
 • Milyen terveid vannak, mi a következő lépés?
 • Szeretnék még egy autót, ami méretében kisebb, viszont nagyobb teljesítményű.

 

Érett, tiszta fejjel gondolkodó fiatal férfival beszélgettem. Ügyes, eszes, kreatív. Intelligenciájával kitűnik a tömegből, mert mások javát is szolgálja képességeivel. Felismerte azt, hogy A Segítségére van szükség. Ő ezt olyan minőségben adja, hogy az ember bár fizet érte, mégis arra fog emlékezni, András életének egyik legkritikusabb pillanatában segítségére volt, levette a válláról a terhet. Nem mondta, mégis, azt gondolom róla, hogy a hozzáértésén túl, a jelenlétével, segít a bajban, amikor menteni kell, felelősséget vállalni azért, hogy ne legyen még több kár… Azt hiszem, az a hat év a kamionban, Európa útjain nem csak megedzette, hanem szépségével feltöltötte Andrást. Ebből jut nekünk, a figyelmességén, nyugalmán keresztül, ha hozzá fordulunk autómentés vagy szállítás miatt.

 

András elérhetőségei:

 

Móré Zsuzsa

KONZULTÁCIÓRA JELENTKEZEM
Küldd el jelentkezésedet és felveszem Veled a kapcsolatot.

Korábbi bejegyzések

Az élet érzése

Mottó: Tőled függ, hogy mire használod a tudásodat. Az élet érzése egy élmény, egy tapasztalat. Az életünket egy minőség jellemzi, …

ELOLVASOM
Nagy Zsolt

A sikeres karrier receptje

A sikeres karrier receptje egyedi összetevőket is tartalmaz, azonban van néhány alap „fűszer”. Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk az …

ELOLVASOM
Schoner János

Egy férfi karrierútja

„A napjaink füzetlapok, amiket összefűzünk és ebből lesz az élet.” Schoner János Interjú Schoner Jánossal, egy férfi karrierútjáról Egy férfi …

ELOLVASOM